Naslovnica Politika Prvi korak: Umanjen trgovinski rat

Prvi korak: Umanjen trgovinski rat

382

Peking — Kina je pozitivno ocijenila prvi korak u sklapanju trgovinskog sporazuma kojim je umanjen intenzitet trgovinskog rata sa SAD, javlja AP.

Kineski eksperti i mediji, kao i vladini zvaničnici, navodili su da će dogovor smanjiti neizvjesnost za kompanije, barem kratkoročno.

Ipak, zadržali su i dozu opreza, rekavši da će obje strane morati da pokažu volju za kompromisom da bi se prevazišle dublje razlike među njima.

“U najmanju ruku će se stabilizovati situacija i postaviti temelji za narednu rundu trgovinskih pregovora o budućem ukidanju dodatnih carina. Ne mogu da predvidim šta može da bude postignuto tokom budućih razgovora”, rekao je profesor ekonomije na pekinškom univerzitetu Tu Sinkuan, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dvije zemlje su objavile da je postignuta “prva faza” dogovora, prema kojoj će SAD smanjiti carine, a Kina će kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda. Sporazum se tiče još i intelektualne svojine, transfera tehnologije, finansijskih usluga i rješavanja sporova.

Zvaničnici su rekli da će SAD početi s postepenim smanjivanjem carina na kinesku robu umjesto da ih dalje podižu, a Kina će učiniti isto.

(StarMo)