Naslovnica Život Prvi komercijalni let za Sarajevo nakon korone

Prvi komercijalni let za Sarajevo nakon korone

459
foto arhiva - ilustracija

Sarajevo — Prvi komercijalni let na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, nakon pauze zbog obustave letova i zatvaranja aerodroma u BiH, obavila je danas kompanija Wizz Air na relaciji Budimpešta-Sarajevo-Budimpešta.

– Sutra bi kompanija Air Serbia trebala imati let iz Beograd za Sarajevo i nazad. Ova kompanija planira u prvoj polovini juna imati dva leta sedmično, dok od druge polovine mjeseca planira imati šest letova sedmično. Prema trenutnim najavama i kompanija Turkish Airlines bi polovinom mjeseca trebala uspostaviti letove iz Istanbula za Sarajevo, kao i kompanija Austrian Airlines, na relaciji Beč-Sarajevo-Beč – kazala je Feni glasnogovornica Aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić-Arnaut.

Do kraja juna, kako je dodala, s letovima bi trebala početi i kompanija Eurowings prema Kelnu u Njemačkoj, kao i kompanija Croatia Airlines prema Zagrebu.

– Napominjemo i ovaj put da su kompanije te koje uspostavljaju linije, a na osnovu procjena i analiza tržišta, odnosno interesa građana za određene linije. U ovom slučaju, kompanije posebno prate mjere koje se provode prema stranim državljanima prilikom ulaska u našu zemlju, odnosno obratno kada je u pitanju ulazak stranaca, te bh. državljana prilikom ulaska u druge zemlje – navela je Bagarić-Arnaut, prenose bh. portali.

S obzirom da su u većini zemalja još na snazi restriktivne mjere kada je u pitanju ulazak stranih državljana, to je, kako je dodala, ujedno i glavni razlog uspostavljanja trenutno manjeg broja linija od kompanija, ali i manjeg interesa putnika za putovanja.

– Značajniji povratak kompanija i uspostavu letova prema destinacijama koje su postojale na našem aerodromu ranije, očekujemo u julu. Molimo putnike da se prilikom putovanja preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo pridržavaju mjera, a koje uključuju obavezno nošenje maski, držanje fizičkog razmaka, te uputa koje dobiju od svake kompanije posebno – kazala je Bagarić-Arnaut.

(StarMo)