Naslovnica Mostar Prvi čovjek Evropske biciklističke federacije “oduševljen ljepotama Hercegovine i Mostara”

Prvi čovjek Evropske biciklističke federacije “oduševljen ljepotama Hercegovine i Mostara”

102

Mostar — Prvi čovjek Evropske biciklističke federacije (UEC) Enrico della Casa proteklog vikenda boravio je u Mostaru, gdje je s Tonijem Zorićem, predsjednikom Biciklističkog Saveza Bosne i Hercegovine (BiSaBiH) razgovarao o modelima unaprijeđenja rada BiSaBiH, kao i razvoja biciklizma u BiH.

Enrico della Casa ostao je “oduševljen prirodnim ljepotama Hercegovine i Mostara u kojem je boravio te je najavio skoriji dolazak s cijelim Upravnim odborom UEC-a”, saopćeno je iz BiSaBiH.

U prostorijama Sportskog Saveza Grada Mostara (SSGM) održana konferencija za medije na kojoj je goste dočekao Senad Kevelj, predsjednik SSGM koji je poželio dobrodošlicu prvom čovjeku UEC-a u Grad Mostar.

“Ovo je veoma značajna posjeta za nas, s obzirom na veličinu institucije koja je Evropska biciklistička Federacija, a naš posao i jeste svako unaprijeđenje sporta u Gradu Mostaru, pa tako i biciklizma koji je u posljednje vrijeme postao značajan sport za nas”, kazao je Kevelj.

Enrico della Casa je izrazio želju da se u februaru 2023. godine u Mostaru održi sastanak Upravnog odbora UEC-a, što bi značilo da će Mostar ugostiti čelne ljude UEC-a iz 7 zemalja svijeta, dok bi u 2026. godini Bosna i Hercegovina mogla dobiti organizaciju kongresa UEC-a što bi u BiH dovelo goste iz 50 zemalja.

“Dogovorili smo dobru saradnju i projekte od kojih će prije svega imati značaj naši sportaši kroz organizacije trening kampova i edukativnih radionica, kao i lakših nastupa na trkama u Evropi. Naš cilj jeste i organizacija Evropskog prvenstva ovdje u BiH, a konačni cilj ostaje i organizacija ‘Trke kroz Bosnu i Hercegovinu’ po uzoru na utrku kroz Hrvatsku, odnosno ‘Tour of Croatia”, poručio je Toni Zorić.

Izrazio je uvjerenje kako je današnji dan prekretnica biciklizma u BiH te kako će budući projekti donijeti našoj zemlji značajan pomak u sportu, kao i promociju kroz sve popularniji sport na svijetu, biciklizam.

(StarMo)