Naslovnica Region Prvi Afganistanci stigli na Kosovo, evo gdje su smješteni

Prvi Afganistanci stigli na Kosovo, evo gdje su smješteni

162
Screenshot: RSE

Priština — Prva grupa od 111 izbjeglica iz Afganistana stigla je na Kosovo u nedjelju, nakon što su evakuisani iz svoje zemlje gdje su kontrolu preuzeli talibani.

Na Kosovo su ih prebacile američke zračne snage, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Vlada Kosova je saopštila da će biti privremeni domaćin za oko 2.000 Afganistanaca, koji su u svojoj zemlji radili sa SAD i NATO snagama ili drugim međunarodnim organizacijama.

Kosovo je već odobrilo privremenu zaštitu za Afganistance koji su bili u angažmanu za SAD i NATO snage, kao i za članove njihovih porodica. U skladu sa zakonom Kosova, njima će biti obezbjeđeno privremeno sklonište do godinu dana trajanja.

Nekoliko grupa od oko 500 Afganistanaca, koji su odletjeli iz Kabula, takođe su prije dva dana stigli i u Albaniju. Albanija je saopštila da je spremna da primi 4.000 izbjeglica. Sjeverna Makedonija takođe je iskazala spremnost da primi izbjegle.

Xhelal Sfecla, ministar unutrašnjih poslova Kosova, potvrdio je da će izbjegli biti smješteni u kampu koji gradi kompanija Bechtel Enka, nedaleko od američke baze “Bondsteel”, kod Uroševca, oko 40 kilometara južno od Prištine.

Takođe, izbjeglice će biti testinare na COVID-19 i vakcinisane. Sfecla je potvrdio da će druga grupa evakuisanih sa kabulskog aerodroma stići u ponedjeljak, 30. augusta.

“Danas smo pokazali da smo otvorili ne samo vrata, nego naša srca, jer mi kao ljudi koji su bili žrtve genocidne politike, razumijemo šta znači biti primoran da napustiš svoj dom”, izjavila je predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

(StarMo)