Naslovnica BiH Prve osobe iz inostranstva u karantinu u Bosanskoj Gradišci

Prve osobe iz inostranstva u karantinu u Bosanskoj Gradišci

375
foto: Srna - ilustracija

Bosanska Gradiška — Prve osobe koje su iz inostranstva ušle u Bosnu i Hercegovinu upućene su večeras u karantin u Bosanskoj Gradišci, u kojem će biti smještene narednih 14 dana.

U pitanju je nekoliko državljana BiH te stranaca, a na mjeru karatina pojedini su reagovali negodovanjem, prenosi Fena.

Karantin je namijenjen za one koji ulaze u Bosnu i Hercogovinu iz zemalja zahvaćenim koronavirusom ili prekrše mjere izolacije.

Svi koji uđu u BiH, odnosno u ovom slučaju na prostor entiteta RS, ići će u karantin, a zdravstveni radnici će raditi trijažu i osobe za koje se procijene da je potrebno ostat će u karantinu.

Osobe za koje se procijeni da bi ostanak mogao da našteti njihovom zdravstvenom stanju, bit će u karantinu dok im se ne obezbijedi prevoz prema domu zdravlja u njihovoj lokalnoj zajednici.

Karantin, kapaciteta 140 osoba, uspostavljen je na lokaciji starog Carinskog terminala u Gradišci, a večeras ga je obišao ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, koji je naveo da se morala primijeniti ova mjera zbog situacije izazvane koronavirusom, ali i onih koji nisu poštovali kućnu izolaciju, a došli su iz inostranstva.

Osim šatorskog dijela, na ovoj lokaciji je u funkciji i objekat za smještaj u nepovoljnim vremenskim prilikama, a obezbijeđeni su dezinfekcija, ishrana, struja, mokri čvorovi…

(StarMo)