Naslovnica BiH Prvakinja opere pisala Puljiću: Pakleni plan zagrebačke vlasti…

Prvakinja opere pisala Puljiću: Pakleni plan zagrebačke vlasti…

163
kardinal Vinko Puljić

Sarajevo — Prvakinja Sarajevske opere u penziji Margit Tomik Levy, uputila je kardinalu vrhbosanskom Vinku Puljiću otvoreno pismo u kojem je oštro kritikovala najavljeno održavanje komemorativne mise blajburškim žrtvama u Sarajevu – prenosi AJB.

Ona je upitala Puljića zašto ne održi misu za one koju su stradali kao „žrtve ustaškog režima“ u Sarajevu.

„Pakleni je plan zagrebačke vlasti, crkvene i državne, da održi misu zločincima u Sarajevu. Pitam se šta vi dobijate za to. Mogla bih razumeti da vi služite misu za žrtve rata, ali vi opet manipulišete. Ne služite misu žrtvama Drugo svetskog rata nego svim blajburškim žrtvama. Jeste li ikada pomislili da održite misu za nevine žrtve ustaškog režima u Sarajevu? Oni su nevini, ovi vaši iz Bleiburga nisu. Većini su ruke bile krvave do lakata, a ostali su bežali sa njima“, napisala je na svom Facebook profilu.

Tomik Levy se, kako je napisala u pismu, Puljiću obratila kao razočarana katolkinja koja su postupci Crkve otjerali.

„Ne mogu biti vernik koji ide u crkvu gde bi najuzoritiji među vernicima trebao širiti reči ljubavi i povezivati ljude, a vi to ne radite. Vi ste političar koji Crkvu koristi za najpodlije planove svoje stranke sa ciljem opasnog meteža u BiH. Stranka ne manipuliše Crkvom i vama. Vi manipulišete i strankom i Crkvom i vernicima. Vi niste čovek mira, vi ne želite mir u Sarajevu“, dodala je.

(StarMo)