Naslovnica Život Prva nezapadna vakcina koja je dobila podršku

Prva nezapadna vakcina koja je dobila podršku

488

Ženeva — Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odobrila je za hitnu upotrebu vakcinu protiv COVID-19 koju proizvodi kineska kompanija Sinopharm, prenosi BBC.

To je prva vakcina razvijena u nezapadnoj zemlji koja je dobila podršku WHO. Njome su već vakcinisani milioni ljudi u Kini i u još 45 zemalja.

Do sada je WHO odobrila samo vakcine proizvedene od strane kompanija Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson i Moderna.

Međutim, pojedinačni zdravstveni regulatori u raznim zemljama – posebno siromašnijim u Africi, Latinskoj Americi i Aziji – već su odobrili kineske vakcine za hitnu upotrebu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sa malo podataka koji su objavljeni na međunarodnom nivou, efikasnost različitih kineskih vakcina već dugo nije poznata.

Brazilska ispitivanja druge vakcine, Sinovac, pokazala su stopu efikasnosti od oko 50,4 posto, što je jedva preko 50 posto od praga potrebnog za odobrenje WHO.

Druga ispitivanja u Turskoj i Indoneziji ukazala su na veću stopu efikasnosti.

Zeleno svjetlo globalnog zdravstvenog tijela je smjernica nacionalnim regulatorima da je vakcina sigurna i efikasna.

To takođe znači da se vakcina može koristiti u globalnom programu Covax, čiji je cilj pružanje oko dvije milijarde vakcina zemljama u razvoju.

Odluka da se kineska vakcina uvrsti u one za hitnu upotrebu dala bi značajan podsticaj Covaxu, koji je trenutno usporen zbog nestašice snabdijevanja, uglavnom uzrokovane zaustavljanjem izvoza vakcina u Indiji. Do sada je uspio isporučiti samo oko 50 miliona doza.

Vakcinu koju je proizveo Sinovac, nazvanu CoronaVac, samo je Kina odobrila za upotrebu, ali vlada je već poslala milione doza u niz zemalja koje su joj dozvolile hitnu upotrebu.

U Evropi su Turska i Ukrajina potpisale velike ugovore za kompanijom Sinovac.

Smatra se da je vakcina takođe posebno važna za afričke zemlje, gdje su do sada Zimbabve, Somalija, Džibuti, Benin i Tunis primili vakcine iz Kine.

Jedna od glavnih prednosti kineskih vakcina je ta što se mogu čuvati u standardnom frižideru na 2-8 stepeni Celzijusa, poput vakcine AstraZeneca.

(StarMo)