Naslovnica Život “Prva linija fronta”: Američki ministar odbrane u tri države regije Crnog mora

“Prva linija fronta”: Američki ministar odbrane u tri države regije Crnog mora

93

Tbilisi — Američki ministar odbrane Lloyd Austin doputovao je u Gruziju u ponedjeljak, u sklopu svoje posjete trima američkim saveznicama u regiji Crnog mora, s namjerom da uputi poruku podrške u njihovoj borbi protiv prijetnji iz Rusije.

Prvi čelnik Pentagona će nastojati da obnovi program vojne obuke i demonstrira američku predanost Tbilisiju, koji godinama nastoji da postane punopravni član NATO-a.

“Mi uvjeravamo i jačamo zemlje koje su na prvoj liniji fronta protiv ruske agresije”, izjavio je visoki američki vojni zvaničnik uoči Austinove posjete Gruziji.

Ruski vojnici razmješteni su u dvije gruzijske otcijepljene regije, Abhaziji i Južnoj Osetiji, i Moskva se protivi svakom potezu ka unapređenju statusa Gruzije od partnerske države do punopravne članice NATO-a, prenose bh. mediji.

Sjedinjene Države godinama vode programe obuke gruzijske vojske i fokusirane su na razvoj vojne saradnje NATO-a s Gruzijom, dok aktuelni program obuke ističe u decembru.

Na sastancima s premijerom Irakli Garibašvilijem i ministrom odbrane Juanšerom Burčuladzeom, Austin će također izraziti zahvalnost zbog gruzijskog doprinosa dvodecenijskom ratu u Afganistanu, saopćili su američki zvaničnici.

Više od 20.000 gruzijskih vojnika učestvovalo je u koaliciji pod američkim vodstvom od 2004. do ove godine, a 32 vojnika su poginuli u sukobu.

Iz Tbilisija, Austin će otputovati u druge dvije savezničke zemlje u bazenu Crnog mora, Ukrajinu i Rumuniju, s istom porukom podrške njihovim naporima na suprotstavljanju Rusiji.

Pentagon smatra tu regiju potencijalnim žarištem, posebno otkako je Rusija anektirala Krimski poluotok od Ukrajine, koja je poput Gruzije partnerska država NATO-u, prenosi AFP.

Posljednja posjeta američkog ministra odbrane Gruziji bila je 2014. godine.

(StarMo)