Naslovnica Mostar Prva ekološki održiva zgrada u Mostaru

Prva ekološki održiva zgrada u Mostaru

321
foto: uwcmostar.ba

Mostar — Rezidencija Šantić, prva ekološki održiva zgrada u Mostaru, u vlasništvu Koledža ujedinjenog svijeta Mostar (UWC Mostar), je novi dom za 56 učenika ove obrazovne institucije.

Međunarodno nagrađeni ekološki projekat Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru, započet 2017. godine sa ukupnom investicijom od 1.200.000 eura, Rezidencija Šantić je izgrađena u skladu sa ekološkim standardima, minimalističkim enterijerom i funkcionalnošću, posjeduje solarne panele, posebne izolacije, tehnologiju uštede vode, kao i troslojna stakla.

Pored soba namijenjenih za smještaj učenika koledža, rezidencija sadrži i multimedijalnu salu, atrij, terase, kuhinju, dnevni boravak, skladište, kao i sve ostale potrebne popratne prostorije, prenosi federalna.ba.

Namještaj za rezidenciju je dizajnirao renomirani holandski dizajner Piet Hein Eek, jedan od vodećih stručnjaka za dizajn namještaja sa fokusom na održivost i ekološke materijale, u saradnji sa jednom fabrikom namještaja iz Mostara.

Rezidencija će biti dostupna za organizaciju radionica i aktivnosti fokusiranih na ekologiju, a u saradnji sa organizacijom “Nešto Više” iz Mostara planirane su i radionice permakulture, te će Koledž ujedinjenog svijeta i na taj način doprinijeti podizanju svijesti o ekologiji i ekološkoj održivosti, kao i jačanju saradnje sa lokalnom zajednicom.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)