Naslovnica Politika Prva crnkinja kandidat za potpredsjednika SAD

Prva crnkinja kandidat za potpredsjednika SAD

233

Washington — Američka senatorica Kamala Harris prihvatila je u srijedu demokratsku nominaciju za potpredsjednicu u trci na američkim predsjedničkim izborima 3. novembra, pozivajući Amerikance da tog dana glasaju za Joea Bidena i optuživši aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa za neuspjelo vodstvo koje je koštalo života i sredstava tokom pandemije COVID-a 19.

Stvarajući historiju kao prva crnkinja azijsko-američkog porijekla na glavnoj američkoj predsjedničkoj listi, Harris je rekla da je Trumpovo podijeljeno vodstvo dovelo zemlju do “tačke preloma” i uputila direktan apel biračkom tijelu stranke čiji je glas presudan za poraz Trumpa u novembru 2020.

“Stalni haos ostavlja nas uspavanima, od nesposobnosti strahujemo, a okorjelost čini nas da se osjećamo sami. To je mnogo”, rekla je kalifornijska senatorica i bivša tužiteljica, govoreći u Bidenovom rodnom gradu Wilmingtonu, Delaware, koji je bio uglavnom prazan zbog epidemije korona virusa.

“Moramo izabrati predsjednika … koji će nas sve okupiti – crne, bijele, latinoameričke, azijske, domorodačke – da bismo ostvarili budućnost koju kolektivno želimo. Moramo izabrati Joea Bidena”, naglasila je Kamala Harris, prenio je Radio Slobodna Evropa.

(StarMo)