Naslovnica BiH Prozvali Fortu: Sarajevski studenti prijete protestima!

Prozvali Fortu: Sarajevski studenti prijete protestima!

65
foto arhiva

Sarajevo — Na današnjoj konferenciji za medije koju je sazvao Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu, studenti su predstavili probleme sa kojima se suočavaju već duži vremenski period.

Na ovaj potez su se odlučili nakon što je Vlada Kantona Sarajevo odbila smanjiti školarine za studente, te zbog nezadovoljstva u vezi s prednacrtom Zakona o visokom obrazovanju.

Predsjednik SPUS-a Faruk Dević podsjetio je da je Vladi Kantona Sarajevo u više navrata upućen zahtjev za smanjenje školarina, a da se Vlada na to oglušila.

– Pod političkim prepucavanjem najviše su tereta snosili studenti. Njihovi roditelji su gubili poslove. Studenti su prestali raditi da bi plaćali školovanje. Morali su kupovati tehnička sredstva zbog online nastave. Vlast im nije pomogla. – kazao je Dević.

Tvrdi da premijera KS Edina Fortu i ne dotiče teška situacija studenata i činjenica da se pojedini studenti moraju ispisati sa studija, piše Klix.

– Naglasili smo da je to jedan vid pomoći svim budućim akademskim građanima, studentima koji su budućnost BiH. I da bi bilo porazno da se jedan student ispiše sa studija u slučaju nemogućnosit plaćanja studija. To premijera Fortu nije naročito dirnulo i proslijedio je ministrici. Ona nam je rekla da će studenti s prosjekom 8+ biti oslobođeni. To je dezavuisanje. Mi smo tražili za sve studente – rekao je Dević.

(StarMo)