Naslovnica Mostar Provedeno istraživanje o mladima Mostara

Provedeno istraživanje o mladima Mostara

422

Mostar — Mladi do 30 godina nikada nisu glasali niti učestvovali na izborima u Mostaru. To je proces od 12 godina i tek ćemo postati svjesni kakve su posljedice ostavljene zbog takve političke pasivnosti i nedemokratskih procesa – izjavio je Marin Bago, predsjednik Mreže Naše društvo, koja je u utorak predstavila rezultate istraživanja “Mišljenja, i zabrinutost i očekivanja mladih Mostara”, a koje je proveo Centar za psihološku podršku “Sensus”.

U istraživanju je učestvovalo 630 mladih od 16 do 30 godina s područja Mostara.

Po tom istraživanju, njih skoro 70 posto želi izići na izbore, ali ne vjeruje da će se išta promijeniti.

– U isto vrijeme njih 50 posto su učesnici ili članovi neke inicijative koje zastupaju prava mladih ili su članovi nekih političkih stranaka, pa se postavlja pitanje zašto ni oni ne vide nikakve promjene u budućnosti – komentirali su na press-konferenciji u Mostaru aktivisti Mreže Naše društvo, prenosi Fena.

Majda Šehić iz Centra za psihološku podršku “Sensus” je predstavljajući rezultate rekla da oko polovine ispitanih mladih osoba želi ostati u BiH, 25 posto njih ne želi nikako ostati i 25 je nesigurno i ne znaju gdje se vide u budućnost.

– Značajno je reći da mlade u BiH drži porodica, patriotizam i nada u bolju bodućnost. Ništa od razloga nije dovoljno da bi rekli da su mladi zadovoljni životom u gradu – rekla je Šehić.

Prema riječima aktiviste Mreže Naše društvo Huseina Oručevića, s ovim istraživanjima su se trebale baviti gradske vlasti kao i političke stranke koji su u zadnjih 12 godina slična istraživanja trebali provoditi gotovo pa kontinuirano kako bi znali kakav je odgovor i šta je činiti s ovom mladom populacijom.

– Iznenađuje nas također da bi veliki broj mladih izišli na izbore, ali žalosna je slika političkih stranaka i vlasti pa i CIK-a, koji organiziraju ovogodišnje izbore, da nemaju nijedne poruku mladima ili ijedan oblik mehanizma kako treba mlade dovesti na izbore da bi se oni izjasnili kakvu budućnost žele i trebaju – poručio je Oručević.

Iz Mreže Naše društvo su podsjetili kako je istraživanje provedeno u okviru projekta “Pravo na Grad” koji se realizira uz podršku Ambasade SAD u BiH.

Kroz projekat namjeravaju osigurati prostor za mlade gdje će oni nesmetano razgovarati o svim problemima u Gradu, vraćajući im alate u ruke – demokratske i dijaloške, kako bi iznijeli svoje želje i stavove.

(StarMo)