Naslovnica Život Protiv je abortusa, a liječili ga ćelijama iz pobačenog fetusa

Protiv je abortusa, a liječili ga ćelijama iz pobačenog fetusa

695
Donald Trump

London/Washington — Jedan od lijekova koje je aktuelni američki predsjednik Donald Trump uzimao kao potencijalni “lijek” za koronavirus razvijen je koristeći ljudske ćelije prvobitno dobivene izbornim abortusom, što su predsjednik i mnogi njegovi pristaše više puta osudili.

Lijek je monoklonski koktel antitijela koji je razvio Regeneron. Predsjednik je primio infuziju od 8 grama uz izuzeće od “suosjećajne upotrebe” kada je tokom vikenda bio hospitaliziran nakon pozitivnog testiranja na Covid-19. Zvanično ne postoji lijek za Covid-19.

Matične ćelije korištene za razvoj lijeka poznate su kao HEK-293T ćelije, linija ćelija koje se koriste u laboratorijama. Stanice su izvorno izvedene iz embrionalnog bubrega nakon prekida trudnoće izvedenog u Holandiji 70-ih godina, prenosi federalna.ba, pozivajući se na londonski The Guardian.

Trump neprestano nastoji ograničiti pristup abortusu, uključujući i nedavno, kada je prošlog mjeseca nominovao konzervativnu katoličku sutkinju Amy Coney Barrett za vrhovni sud. Pokret za borbu protiv abortusa jedna je od Trumpovih najoduševljenijih osnova podrške.

Platforma za 2020. Republikanske partije izričito se protivi istraživanju embrionalnih matičnih ćelija i poziva na zabranu finansiranja istraživanja embrionalnih matičnih ćelija.

Trump je već ograničio istraživanje korištenjem embrionalnih matičnih ćelija iz ideoloških razloga. Njegova administracija je 2019. godine pauzirala finansiranje vladinih naučnika za rad na studijama koje uključuju embrionalne matične ćelije, što je utjecalo na oko 31 milion dolara istraživanja, prema časopisu Science Magazine.

“Zaustavili smo savezno financiranje istraživanja fetalnog tkiva, za koje su svi smatrali da su toliko važna …”, rekao je predsjednik pristalicama u januaru 2020. “Uzdržavamo se pred lobijem za abortus kao nikada prije.”

(StarMo)