Naslovnica Mostar Protestovali zdravstveni radnici

Protestovali zdravstveni radnici

304
foto: federalna.ba

Mostar — Sindikalna borba zdravstvenih radnika u HNK se nastavlja. I danas su svoja prava potražili na mostarskim ulicama. Nakon protestne šetnje i aplauza ispred Covid bolnice, zaustavili su se ispred zgrade Vlade uz povike „Hoćemo ugovor“.

Podsjećanja radi, iako je održano više razgovora pregovaračkih timova kantonalne Vlade i Reprezentativnog sindikata SKB Mostar, još uvijek nije postignut dogovor. Prije sedam dana Sindikati zdravstva poslali su Vladi novu prilagođenu verziju Kolektivnog ugovora, kako bi što prije pronašli zajedničko rješenje.

„Do ovog trenutka nismo dobili nikakav odgovor, pristaje li Vlada ili ne. Oni i dalje odugovlače. Mi ih u ovom trenutku još jednom pozivamo ispred 2.600 radnika, koji čekaju svoj kolektivni ugovor, odnosno zakon o platama. Da im se konačno povećaju plate što je sramotno. U ovom trenutku, mi smo jedini zdravstveni radnici u ovom dijelu Evrope koji štrajkuju iz opravdanih razloga, već više od dvije godine se borimo. Pozivamo ih ako nisu spremni riješiti problem zdravstvenih radnika onda neka podnesu ostavke. Prvo resorni ministar zdravstva, pa i čitava Vlada”, poručio je predsjednik NS radnika zaposlenih u zdravstvu HNK Dalibor Vuković, prenosi federalna.ba.

Ivica Anić predsjednik sinidikata SKB Mostar dodaje: „Naši ljudi zaista su iscrpljeni, bore se s pandemijom, nema godišnjih odmora, svi su povučeni. Na prvoj smo crti, a jedini kolektivni ugovor nemamo. Nažalost mi ćemo biti prinuđeni poduzeti još neke rigoroznije mjere ukoliko se Vlada ne oglasi. Mislim da smo bili više fer i korektni. Dali smo čak ponudu koja iznosi manje nego Vladina. Raspodijelili smo novac prema svim našim grupama, platnim razredima. Mislim da smo zaista zaslužili da napokon Vlada pozove i potpiše ugovor. Sada nema nikakvog izgovora, naša ponuda je čak manja. U svakom trenutku nas mogu pozvati, prekinuti štrajk i pustiti ljude da napokon rade svoj posao, a ne da iscrpljeni iz noćne smjene, radeći 24 sata stoje ispred Vlade HNK na ulici i traže svoja prava što je sramotno”, rekao je Anić, prenosi federalna.ba.

(StarMo)