Naslovnica Mostar Protestovali radnici HT Eroneta

Protestovali radnici HT Eroneta

181

Mostar — Nekoliko desetina radnika Hrvatskih telekomunikacija (HT) Eronet – jednog od dva javna telekom operatera u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) okupilo se u utorak, 22. decembra, na protestu i mirnoj šetnji u centru Mostara.

Predsjednik Sindikata HT Eroneta, Saša Živković, rekoa je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako su izašli na ulice jer nije potpisan novi Granski kolektivni ugovor.

Živković je podsjetio da su sindikati još u junu predlagali produženje postojećeg Kolektivnog ugovora na 12 mjeseci i to bez povećanja bilo kakvih prava radnika.

“Tražili smo samo da radnici telekoma imaju sigurnost u pandemiji i da, na taj način, zbog nemogućnosti pregovaranja i vođenja pravih pregovora, zaključenjem granskog kolektivnog ugovora im damo tu sigurnost”, rekao je Živković.

On je ustvrdio kako od uprava HT Eroneta i BH Telecoma još nisu dobili objašnjenje zašto nema Granskog kolektivnog ugovora.

Radnici kompanija BH Telecom i HT Eronet, štrajk su počeli 9. novembra u Sarajevu, sada su organizovali protestnu šetnju u Mostaru i poručuju da neće odustati.

Oba telekom operatera su u vlasništvu Vlade Federacije BiH, a od 2018.godine govori se o mogućnosti da Vlada FBiH proda ove dvije kompanije, što je 2018.godine napisano i u Dopunskom pismu namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), podsjeća RSE.

(StarMo)