Naslovnica BiH Protestna šetnja u Višegradu

Protestna šetnja u Višegradu

525
foto: RSE

Višegrad — Nekoliko stotina Višegrađana u subotu je protestnom šetnjom od gradskog trga do Andrićgrada pokazalo neslaganje sa odlukom Vlade Republike Srpske (RS), da na rijeci Rzav gradi mini hidroelektranu (MHE).

Protesni skup pod sloganom „Odbranimo rijeke Višegrada“, organizovala je neformalna grupa građana, sa ciljem zaštite Crnog i Bijelog Rzava od gradnje malih hidroelektrana, koje prijete da unište prirodni tok ove planinske rijeke, biljni i životinjski svijet u njoj, te, kako su naveli organizatori protesta, trajno promijene biodiverzitet cijelog područja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vlada RS nedavno je donijela odluku o pokretanju postupka za dodjelu koncesije za izgradnju malih hidroelektrana Crni i Bijeli Rzav u Mjesnoj zajednici (MZ) Vardište. Procijenjena vrijednost investicije je 3,12 miliona KM, a njihova instalisana snaga bila bi po 0,3 megavata.

Predstavnik grupe građana „Odbranimo rijeke Višegrada“ Dejan Furtula, na protestu u subotu je rekao da nije riječ o politici, te da su svi složni u odbrani rijeke Rzav, koji je prirodno stanište potočne pastrmke i prirodna oaza mira i spokoja, naročito u ljetnjim mjesecima.

„Ovo je borba za sve nas, za životnu sredinu, za zdravlje i za našu budućnost. Imamo veliku podršku svih ekoloških udruženja iz ove regije, a za samo tri dana podršku smo dobili od preko tri hiljade građana. Danas su sa nama i oprobani borci u suzbijanju ovakvih nauma iz ekoloških Udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine“, kazao je Furtula.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)