Naslovnica Region Protesti u RH: Vratite nam gripu

Protesti u RH: Vratite nam gripu

482

Zagreb — Protesti protiv epidemioloških mjera, na kojima je više hiljada građana tražilo ukidanje obaveze nošenja zaštitnih maski, održani su u subotu u pet hrvatskih gradova u organizaciji inicijative Prava i slobode.

Hrvatska se time pridružila protestima nazvanim “Svjetska povorka za slobodu, mir i demokratiju” koji se u subotu održavaju u 40-ak država širom svijeta.

Inicijativom se, kako stoji u najavi protesta, željela “osvijestiti uloga naroda u odlučivanju, podstaći građane na djelovanje i stvoriti medij koji će educirati građane o njihovim Ustavom zagarantovanim pravima i slobodama”.

U podne u subotu, građani Zagreba, Dubrovnika, Splita, Šibenika i Osijeka okupili su se kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo epidemiološkim mjerama, koje, kako su istakli organizatori, građanska inicijativa Prava i slobode, smatraju autoritarnima, te tvrde kako su donijele više štete nego koristi, prenijeli su bh. mediji.

Protestna povorka u Zagrebu krenula je s Trga kralja Tomislava, da bi se na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića okupio veći broj ljudi koji su noseći transparente skandirali slogane: “Mi nismo zamorci” i “Ne damo vam djecu”, te pozivali na skidanje maski i svoje “pravo da udahnu kisik”.

Učesnici i organizatori povorke istakli su kako ne zahtijevaju ništa, nego samo žele poručiti da su slobodni ljudi. Tokom mirne šetnje, učesnici povorke pjevali su pjesmu “Moja domovina”, a čuli su se i uzvici “Vratite nam gripu”, te “Dosta je ove tiranije”.

(StarMo)