Naslovnica Izdvojeno Protesti u Bjelorusiji, najmanje jedno mrtvo

Protesti u Bjelorusiji, najmanje jedno mrtvo

270
foto: RSE/AFP

Minsk — Najmanje jedna osoba je poginula, desetine su povrijeđene, a više od stotinu demonstranata je uhapšeno u nedjelju uveče i ponedjeljak rano ujutro tokom nereda na ulicama Minska i drugih gradova Bjelorusije, nakon nasilnog obračuna snaga bezbjednosti sa pristalicama opozicije, koja ne priznaje rezultate anketa prema kojima je na izborima ubjedljivo pobijedio aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Kako javlja agencija Reuters, pozivajući se na grupu za zaštitu ljudskih prava iz Minska Vyasna (Proljeće), jedna osoba je nastradala nakon što ju je oborio policijski kombi, a najmanje 120 ljudi uhapšeno širom zemlje, uključujući i novinare. Međutim, zbog problema sa komunikacijama, nije bilo moguće prikupiti sve podatke.

“Ima najmanje 120 uhapšenih, ali to su početni podaci”, kazao je Valentin Stefanovic Reutersu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova je rekla Bjeloruskom servisu Radija Slobodna Evropa rano ujutro u ponedjeljak da protesti još nisu gotovi, tako da ne može objaviti broj uhapšenih. Prethodni izvještaji medija pominju mnoga hapšenja.

Izlazne ankete objavljene po zatvaranja glasačkih mjesta, pokazuju da je Aleksandar Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, osvojio 79,7 posto glasova na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Bjelorusiji i time dobio i šesti po redu mandat.

Opozicija je rezultate odbacila i iznijela tvrdnje o brojnim neregularnostima koje su obilježile izborni dan u Bjelorusiji.

(StarMo)