Naslovnica Život Protesti širom Italije

Protesti širom Italije

161
foto: agencije

Rim — Širom Italije u ponedjeljak uveče izbili su nasilni protesti zbog novih ograničenja za obuzdavanje drugog talasa korona virusa koji potresa zemlju, prenosi BBC.

Zabilježeni su sukobi u nekoliko većih gradova – uključujući Torino, gdje su na policajce bacane petrolejske bombe. U Milanu je policija koristila suzavac za rastjerivanje demonstranata, dok je nasilje zabilježeno i u Napulju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Demonstracije su počele ubrzo nakon što je naredba nacionalne vlade o zatvaranju restorana, barova, teretana i bioskopa stupila na snagu u 18 sati po lokalnom vremenu. Mnogi regioni takođe su uveli noćni policijski sat – uključujući Lombardiju, gdje je Milano, i Pijemont, gdje je Torino. Protesti su se održali u desetak drugih gradova, uključujući Rim, Đenovu, Palermo i Trst.

Iako je prvobitno nacionalno zaključavanje ranije ove godine sprovedeno na miran način, najava ponovnih mjera naišla je na momentalni otpor. Mala preduzeća tvrde da se još uvijek oporavljaju od tog prvog zaključavanja i da bi zbog dodatnih ograničenja mogla bankrotirati.

(StarMo)