Naslovnica Život Protesti širom Italije

Protesti širom Italije

90
foto: ANSA

Rim — Širom Italije izbili su protesti zbog jedne od najstrožih mjera uvedenih u Evropi prema kojoj radnici moraju pokazati zdravstvenu propusnicu da bi otišli na posao.

Policija je u stanju maksimalne borbene gotovosti, škole su zatvorene, a Ambasade su objavile upozorenja na moguće nasilje usljed zabrinutosti da bi demonstracije protiv vakcinacija mogle pratiti i nasilje, kao što se to desilo tokom prošlog vikenda u Rimu.

Protesti lučkih radnika u Đenovi i Trstu prijete da ugroze komercijalne aktivnosti, ali su, prema preliminarnim izvještajima, luke operativne. Demonstranti su uzvikivali “Sloboda” tokom uglavnom mirnih protesta u Firenci.

Takozvana Zelena propusnica je dokaz o vakcinaciji, nedavno urađenom negativnom testu ili oporavku od covida 19 u proteklih šest mjeseci. U Italiji je proteklih nekoliko sedmica propusnica potrebna za ulaz za niz aktivnosti u zatvorenom, poput restorana, muzeja i pozorišta, te u vozovima na daljim linijama.

Međutim, dodatan zahtjev da je za dolazak na posao potrebna propusnica izazvao je velike disusije i protivljenje.

U Vatikanu su tri pripadnika švicarske garde podnijela ostavke, a trojica su suspendovana, jer su odbili vakcinacuju prije nego što je stupila na snagu mjera obavezne propusnice za dolazak na posao, prenose federalna.ba i Srna.

(StarMo)