Naslovnica Život Protesti širom Francuske za slobodu medija

Protesti širom Francuske za slobodu medija

445
foto: agencije

Pariz — Građani Francuske koji se protive prijedlogu zakona o sigurnosti za koji tvrde da će ugroziti slobodu informisanja i prava medija izašli su u subotu, 28. novembra, na proteste širom zemlje.

U toku su desetine demonstracija protiv kontroverznog zakona koji je donji dom Parlamenta izglasao u utorak, ali treba da bude usvojen i u Senatu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U Članu 24. prijedloga zakona kao krivično djelo se određuje objavljivanje fotografija ili snimaka policajaca na dužnosti “s namjerom da se nanese šteta njihovom fizičkom ili psihološkom integritetu”.

Nevladine organizacije i novinari su zabrinuti da će ta odredba ograničiti slobodu medija i omogućiti da brutalnost policije prođe neotkriveno i nekažnjeno.

Zakon je dodatno dobio na važnosti prethodnih dana pošto se u četvrtak pojavio snimak francuskih policajaca koji tuku crnca.


Ako zakon stupi na snagu, počinioci tog djela mogli bi biti osuđeni najviše na godinu dana zatvora i na kaznu od 45.000 eura.

Demonstranti koji traže povlačenje spornog člana zakona, navode da je on suprotan “osnovnim javnim slobodama” francuske demokratije.

(StarMo)