Naslovnica Život Protesti podrške BiH u Stuttgartu

Protesti podrške BiH u Stuttgartu

123
sa protesta u Briselu; foto: ilustracija

Stuttgart — U organizaciji Građanske inicijative Bosne i Hercegovine za danas su u Stuttgartu najavljeni protesti podrške jedinstvenoj BiH, pod sloganom “Quo vadis, Bosna?” (Kuda ideš, Bosno?), prenosi Novinska agencija Patria.

“Građanska inicijativa BiH diže svoj glas protiv pokušaja disolucije domovine i negativnih dešavanja u i oko BiH u posljednje vrijeme i šalje glasnu poruku da su njeni građani i prijatelji za mir, toleranciju, demokratiju i prosperitet, a protiv rata, sukoba i podjela u nacionalne torove. da država BiH pripada građanima, a ne stranačkim vođama, da pravna država mora funkcionisati i da se državna pitanja trebaju rješavati u institucijama”, navedeno je u pozivu.

Protest će biti održan od 12:30 do 14:00 sati na Marienplatzu.

Ista organizacija održat će panel-diskusiju sa eminentnim stručnjacima na Diplomatskoj akademiji Beč (Favoritenstrasse 15A, 1040 Wien).

Tu će govoriti dr. Hannes Swoboda, predsjednik “Međunarodnog instituta za mir”, Dr. Erhard Busek, predsjednik “Instituta za Dunavski region i srednju Evropu”, dr. Vedran Džihić, politolog, dr. Nedim Ademović, stručnjak za ustavno pravo i mr. Bedrana Ribo, članica austrijskog parlamenta.

Podsjećamo, 9. i 10. januara u više evropskih i svjetskih zemalja održani su protesti za mir u BiH. Centralni skup bio je 10. januara u Briselu gdje su okupile stotine građana porijeklom iz BiH.

(StarMo)