Naslovnica Region Protest u CG: “Nije ovo Srbija”

Protest u CG: “Nije ovo Srbija”

82
foto: RSE

Cetinje — “Mi druge države nemamo, a iz ove nećemo niđe”, poručila je dugogodišnja kustoskinja cetinjskih muzeja Anđe Kapičić na protestu na Cetinju pred nekoliko hiljada građana, koji su se okupili iz svih krajeva Crne Gore.

Protest na Dvorskome trgu organizovan je zbog “prekomjerne upotrebe policijske sile” tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju 5. septembra, kada je povrijeđeno preko 50 ljudi.

Čitav trg crvenio se bojama crnogorskih nacionalnih zastava, poruke na transparentima su bile antiratne, a na jednom se tražila podrška Sjedinjenih Američkih Država za Crnu Goru. Prisustvo policije bilo je uočljivo, ali ne i masovno. Metalne ograde bile su postavljene na putu prema Cetinjskom manastiru, javlja Radio Slobodna Evropa.

Boban Batrićević, istoričar kazao je da je prošlo sedam dana od pokušaja “veleizdajničke vlade da pokore Cetinje”.

“Grad su nam po nalozima tuđe države zasuli šok bombama. Suzavac je bio jezik kojim su govorili. Nisu nas uspjeli slomiti”, kazao je Batrićević

Okupljeni su uzvikivali “E viva Montenegro”, “Nije ovo Srbija”, “Belveder”.

Predsjednik demokratske unije Albanaca i bivši ministar Mehmed Zenka poručio je nije došao da brani ničiju politiku.

“Nemojte misliti da nemate Albance za sobom”, poručio je Zenka, jedini političar koji je govorio na protestu.

Grupa građana koja organizuje protest najavila je da žele da poruče “ne daljoj fašizaciji i klerikalizaciji crnogorskoga društva”.

Vlada koja je bliska SPC je podržala ustoličenje na Cetinju, a akciju policije ocijenila uspješnom jer niko nije životno nastradao.

Kako su naveli građani, protestvuju protiv “onih koji su ih prošle neđelje trovali suzavcima, tukli gumenim mecima, pendrecima, gađali šok bombama zato što ne pristajemo na veleizdaju ove vlasti”.

Sa skupa na Dvorskom trgu, kolona je u protestnoj šetnji otišla do kružnog toka na ulazu u grad odakle su uz pozdrav Belvederu, gdje bila barikada prema Podgorici, 5. septembra, okupljanje završili kod mjesta gdje bila barikada prema Budvi.

U Belvederskom proglasu koji je pročitan na kraju protesta traži se da premijer Zdravko Krivokapića i vicepremijer Dritan Abazović podnesu ostavke zbog “odgovornosti za represiju i nezapamćeno nasilje nad svojim građanima”, a odgovorni iz bezbjednosnog sektora “zbog zloupotrebe policijskih i vojnih resursa protiv svojih građana, u korist crkvene organizacije tuđe države”.

(StarMo)