Naslovnica Region Protest u Beogradu: Kako to da država štiti silovatelje?

Protest u Beogradu: Kako to da država štiti silovatelje?

119

Beograd — Feministički pokret “Ženska solidarnost” održava protest ispred redakcije “Informera” u Beogradu, zbog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem koji je nedavno pušten na slobodu.

Okupilo se oko stotinjak građana koji poručuju: “Hoćemo sigurnost, ne strah”.

Građani i pištaljkama izražavaju svoj protest, prenosi reporter Nova.rs koji se nalazi ispred redakcije Informera u centru Beograda.

„Kako država štiti silovatelje? Pazi kako se oblačiš, pazi kako sediš, od malena nam ulivaju strqh od silovanja. Šta da očekuju građanke na selu, ako siluju u centru grada. Pozivamo institucije na odgovornost“, poručuju učesnici protesta.

„Ako je baba trpela, ako je mama trpela, mi nećemo“, poručuju aktivisti kojima se pridružio i narodni poslanik iz koalicije „Moramo“ Radomir Lazović.

Kako su nevladine organizacije ranije navele u saopštenju, puštanje serijskog silovatelja na slobodu i davanje istima prostora u medijima još je „jedna u nizu dehumanizujućih i mizoginih praksi kojima svedočimo u javnom prostoru“.

„Tokom prethodnih dana, u medijima, čije je izveštavanje kulminiralo Informerovim intervjuom sa Igorom Miloševićem, ne samo da se stvara atmosfera parališućeg straha, već se i odgovornost za odbranu od potencijalnog nasilja prebacuje na žene koje se međusobno obaveštavaju gde mogu da kupe biber sprej, nož ili kako da nauče da se fizički odbrane. Posebno neetički je da o svemu tome pišu mediji koji su u drugim slučajevima seksualnog nasilja dovodili u pitanje ispovesti žena žrtava istog“, objašnjavaju.

(StarMo)