Naslovnica Region Protest protiv “crvenog” spomenika

Protest protiv “crvenog” spomenika

187

Rijeka — Veći broj građana okupio se u nedjelju popodne u centru Rijeke protestujući protiv postavljanja umjetničke instalacije Nemanje Cvijanovića „Spomenik crvenoj Rijeci – samoodbrambeni spomenik“ na krov Riječkog nebodera.

Demonstranti su nakon okupljanja na Mostu hrvatskih branitelja, prošli Korzom do Riječkog nebodera, a mirno okupljanje organizirano je putem društvenih mreža, prenijeli su hrvatski mediji.

Iz operativnog dežurstva Policijske uprave primorsko-goranske saznaje se da je policija, na osnovu saznanja da je došlo do okupljanja većeg broja građana izašla na mjesto događaja te da tokom okupljanja nije bilo policijskog postupanja.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića „Spomenik crvenoj Rijeci – samoodbrambeni spomenik“ postavljena je u nedjelju ujutro na krovu Riječkog nebodera, na dan odluke o priključenju Rijeke Hrvatskoj, a u sklopu programa Europske prijestonice kulture, saopšteno je iz Rijeke 2020.

Riječ je o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje, kako je saopšteno, podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bici za Rijeku.

Iz Rijeke 2020 naveli su da je umjetnička intervencija postavljena na dana kada je 1943., Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH), čijim Izvršnim odborom je predsjedavao književnik Vladimir Nazor, donijelo Odluku o povratku Rijeke Hrvatskoj.

(StarMo)