Naslovnica BiH Prostor “ne može opstati”: Čović opet poziva na “federalizaciju BiH”

Prostor “ne može opstati”: Čović opet poziva na “federalizaciju BiH”

356
Dragan Čović

Široki Brijeg — Na obilježavanju 30. obljetnice zaustavljanja tenkova agresorske JNA u Pologu predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović poručio je kako “zajedništvo hrvatskoga naroda treba čuvati kao posebnu vrijednost i s tim iskustvom osmisliti dugoročnu budućnost tog naroda na ovim prostorima”.

Istodobno je napomenuo kako se prostor Bosne i Hercegovine “znatno promijenio u odnosu na 1991. godine”.

– BiH danas izgleda drugačije, ali s bezbroj otvorenih pitanja. Ta pitanja bila su također otvorena i u bivšoj državi, ali sada na manjem prostoru zbog čega je to mnogo opasnije. Danas nemamo takve moći i sile, ali imamo ubojitiju silu, silu politike, diplomatskoga djelovanja za koje često nemate jedno usmjerenje. Tako da u BiH danas imamo potpuno različita stajališta o tome kakvu BiH želimo i želimo li je uopće – istaknuo je Čović.

Dodao je kako jedino “još hrvatski narod želi europski put BiH, dok druge dvije politike govore o nestanku BiH”.

– Naše okruženje se vidno promijenilo. Imamo Hrvatsku kao članicu NATO saveza i Crnu Goru u istoj poziciji. Ostalo je puno toga ‘istočno’ da se dogovara. No kad bi oko toga bilo jasnih rješenja kod međunarodne moći, vjerojatno bismo se lako prilagodili. Međutim, tu nema jednoznačnih rješenja – konstatirao je Čović.

Dodao je kako “mora postojati jasno opredjeljenje i kad je u pitanju jednakopravnost, konstitutivnost, legitimno predstavljanje i federalizam” bez kojeg, smatra Čović, “ovaj prostor ne može opstati”.

 

(StarMo)