Naslovnica Život Pronašli “vrlo vjerovatno naseljivu” planetu?

Pronašli “vrlo vjerovatno naseljivu” planetu?

441

Washington — NASA-in “lovac na planete”, satelit TESS otkrio je prvu, vrlo vjerovatno naseljivu planetu veličine Zemlje.

Zvijezda TOI 700 površinom zauzima 40 posto površine Zemljinog Sunca, a temperatura joj je upola niža od one na Suncu. Od Zemlje je udaljena oko stotinu svjetlosnih godina.

Američka svemirska agencija objavila je da je TESS pronašao svijet veličine Zemlje u kojemu bi se moglo živjeti, a preduslov za život je prisutnost tekuće vode, piše AFP, a prenose hrvatski mediji.

Otkriće je predstavljeno u ponedjeljak na 235. sastanku Američkog udruženja astronoma u Honoluluu. Otkrivena planeta, TOI 700 d, jedna je od tri koje se vrte oko zvijezde slične Suncu u sistemu TOI 700.

TOI 700 d najudaljenija je od svog sunca i da bi napravila krug oko njega potrebno joj je 37 dana. Vjeruje se da je na jednoj njenoj strani uvijek dan.

Preostale dvije planete TOI 700 b i TOI 700 c prilično se razlikuju. Planeta najbliža tom suncu, b, također je veličine zemlje, ali posrijedi je kamena pustoš. Za krug oko vlastitog sunca potrebno joj je 10 dana. Planeta c je plinovita, a veličina joj je između Zemlje i Neptuna. Za krug oko sunca potrebno joj je 16 dana.

(StarMo)