Naslovnica BiH Pronađeni ostaci dvije žrtve iz rata

Pronađeni ostaci dvije žrtve iz rata

368
foto: INO BiH

Sarajevo — Posmrtni ostaci dvije žrtve proteklog rata pronađeni su u dvije ekshumacije koje su izvršene 12. i 13. novembra na području opština Olovo i Gornji Vakuf – Uskoplje u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, saopšteno je u petak iz Instituta za nestale osobe BiH.

“Kompletni posmrtni ostaci jedne žrtve pronađeni su u mjesnom groblju Dugandžići, općina Olovo. Pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na ovom području nestala 1994. godine. Posmrtni ostaci pronađeni su u grobu druge osobe”, navodi se u saopštenju Instituta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U Institutu navode da je od druge žrtve pronađena lobanja prilikom ekshumacije na lokalitetu Vrelo – Ranj u Gornjem Vakufu, na površini terena.

Ekshumirani posmrtni ostaci, kao ističu u Institutu, u petak će biti prebačeni u prosekturu groblja Prahulje u Travniku radi kriminalističko – tehničke i sudsko – medicinske obrade te izuzimanja koštane srži kako bi se identitet žrtava utvrdio uz pomoć DNK metode.

Ekshumacijama je rukovodilo Tužilaštvo BiH, a po naredbi Suda BiH.

Na Međunarodni dan nestalih osoba, koji je obilježen u avgustu, Institut za nestale osobe BiH objavio je da se još uvijek traga za 7.547 nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

(StarMo)