Naslovnica BiH Pronađen kombi pun migranata

Pronađen kombi pun migranata

306
foto: ilustracija

Sarajevo — Policija Kantona Sarajevo (KS), pronašla je u utorak na području sarajevske općine Ilidža kombi u kojem je zatečen veći broj migranata, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

On je dodao kako je vozač je prije dolaska policije pobjegao.

„U kombiju je zatečeno 25 migranata. Poduzimaju se mjere i radnje na provjeri identiteta migranata i svih okolnosti vezano za ovaj događaj. Određen broj migranata je imalo dokumente i njih ćemo smjestiti u migrantske kampove, a oni koji nisu imali dokumente bit će prebačeni u prostorije Ureda za strance BiH“, kazao je Hadžiabdić.

S obzirom na to istraga još traje, više detalja o navedenom slučaju bit će poznato kasnije.

Manja grupa građana Kantona Sarajevo (KS) protestovala je prije dva dana u neposrednoj blizini migrantskog kampa Blažuj.

Oni traže da se migrantima i izbjeglicama ograniči kretanje nakon 17 sati, ograđivanje kampa i uvede stroža policijska kontrola, jer su, kako tvrde, u strahu već nekoliko godina.

Slični protesti održani su prošle sedmice u sarajevskim naseljima Ilidža i Otes.

Protesti su uslijedili nakon prošlosedmičnog ubistva, te širenja inforamcije koju nadležni nisu potvrdili, da je počinilac migrant. Usred rastućeg nezadovoljstva javnosti, jedna osoba je greškom i uhapšena, a potom puštena.

(StarMo)