Naslovnica Mostar Promovisana zbirka citata Alije Izetbegovića

Promovisana zbirka citata Alije Izetbegovića

771
foto: Mostarski.ba

Mostar — U organizaciji Muzeja “Alija Izetbegović”, Centra za kulturu Mostar, Udruženja likovnih umjetnika BiH i Muzeja Hercegovine Mostar, u srijedu uveče je u Centru za kulturu upriličena promocija zbirke ilustriranih citata Alije Izetbegovića “Poruka sebi, te izložba umjetničkih radova sa 7. međunarodne umjetničke kolonije “Moj bijeg u slobodu” – Počitelj 2019.

U ime Centra za kulturu prisutne je pozdravio direktor ove institucije Senad Suljić, izrazivši zadovoljstvo što je ustanovi na čijem je čelu, pripala čast da bude domaćin “ovako značajnom i respektabilnom događaju”.

Adnan Žiško, direktor Muzeja “Alija Izetbegović” iz Sarajeva, u svom obraćanju je istakao kako zbirka citata Alije Izetbegovića sadrži univerzalne poruke koje je ostavio iza sebe o čovjeku, životu, slobodi, religiji, ljubavi.

“Na ovaj način želimo da promoviramo njegovu filozofsku misao i sve ono po čemu je Alija Izetbegović poznat u svijetu”, istakao je direktor Muzeja “Alija Izetbegović”, prenio je Mostarski.ba.

Žiško je dodao i da je izložba umjetničkih radova sa 7. Likovne kolonije u Počitelju “Moj bijeg u slobodu”, koja je održana ove godine u septembru, premijerno prikazana u Mostaru.

Prof.dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, istakao je da je Alija Izetbegović još za života postao historija, a njegovo ime je postalo simbol.

“Da je predsjednik Izetbegović zaista suštinski razumijevao Bosnu i njezin svijet, potvrdit će jedan od njegovih znamenitih, testamentarnih iskaza, izrečen 1997. u New Yorku prilikom dodjele nagrade Američkog centra za demokratiju”, rekao je Kodrić.

“A to što mi nazivamo Bosnom, nije samo parče zemlje na Balkanu, za mnoge od nas Bosna je ideja, to je vjera da ljudi različitih religija, nacija i kulturnih tradicijamogu živjeti zajedno”.

Prema Kodrićevim riječima po njemu je upravo u ovom citatu najviše Alije Izetbegovića, državnika i mudraca Bosne.

“Mudrošću svojom Izetbegović je u politici morao biti realista -na to ga je tjerala samo zbilja života, a u suštini bio je idealist, i kao mislilac Bosne i kao bosanski državnik, pri čemu se državnik u Izetbegoviću nije mogao razdvojiti od mislioca i mudraca u njemu samom. Predsjednik Izetbegović je za života pisao historiju i prerastao u simbol”, istakao je prof.dr. Sanjin Kodrić.

(StarMo)