Naslovnica Mostar Promovisana prva knjiga o “porodici broj dva” u Hercegovini

Promovisana prva knjiga o “porodici broj dva” u Hercegovini

392
prof. dr. Adis Zilić

Mostar — “Radivojevići-Vlatkovići – vlastela Humske zemlje i Krajine”, naslov je knjige koju je napisao prof. dr. Adis Zilić, sa Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, a koja je u petak uveče promovisana u Centru za kulturu Mostar.

U izjavi za portal StarMo, prof. Zilić je objasnio kako je knjiga ustvari njegov značajno prošireni i dopunjeni magistarski rad, odbranjen još u junu 2012. godine.

“Knjiga je nastajala, kad se sve sabere, u procesu od nekih pet godina. Imamo sada ukoričenih 470 stranica teksta”, rekao je prof. Zilić.

On je objasnio da su Radivojevići-Vlatkovići značajna plemićka porodica Humske zemlje i Neretvanske krajine iz vremena srednjevjekovne bosanske države.

“To je bila porodica sa osnovnim posjedima u okolini Ljubuškog, Makarske, Metkovića današnjeg, dakle sa obje strane ove današnje granice, a to je sve nekada bila teritorija srednjevjekovne Bosne”, kazao je prof. dr. Adis Zilić.

Kako se čulo na promociji, Radivojevići-Vlatkovići su bili, poslije općepoznatih Kosača, “porodica broj dva” na ovom području. U nekim periodima su bili vazali Kosača, a onda bi bivali samostalni, što je “variralo iz vremena u vrijeme”.

“Ono što je bitno istaći za ovu vlastelu jeste da su oni tokom srednjeg vijeka konstantno nastojali da uđu u krug najistaknutije vlastele, ono što se zove rusaška gospoda, odnosno vlastela koja je direktno podložna kralju, a ne nijednom drugom vlastelinu, tako da su se oni kretali između tog feudalnog ranga i onog da su određeni vremenski period u 14. i 15. stoljeću priznavali suverenitet jačih vlastelinskih rodova, poput Kosača i Hrvatinića”, rekao je jedan od promotora knjige, dr. Enes Dedić, viši naučni saradnik u Institutu za istoriju Univerziteta u Sarajevu.

Inače, knjiga prof. dr. Adisa Zilića tu staru bosansku plemićku porodicu, koja je – po tadašnjim običajima – često i mijenjala prezime po tzv. patronimskom principu, odnosno mijenjalo se iz generacije u generaciju, prati u periodu od 1306. do 1536. godine.

“Autor, dr. Zilić, zapravo kroz ovu knjigu prati ovu porodicu od vremena njihovog ulaska u okvire srednjevjekovne bosanske države, početkom 14. stoljeća, pa sve do vremena kada bosanska država postaje dio društvenog ustroja Osmanskog carstva do 16. stoljeća otprilike. Vidimo taj jedan prelaz srednjevjekovnih u osmanske plemićke porodice”, rekao je za StarMo jedan od promotora knjige doc. dr. Dženan Dautović, sa Univerziteta u Tuzli i Zavičajnog muzeja u Travniku.

(StarMo)