Naslovnica Mostar Promovisana knjiga o logorima Herceg-Bosne…

Promovisana knjiga o logorima Herceg-Bosne…

167

Mostar — Promocija knjige “Hercegovački krugovi pakla” autora Edima Šatora, upriličena je u srijedu uveče u Centru za kulturu Mostar.

Udruženje logoraša Stolac je izdavač ove knjige, te ujedno i organizator u saradnji sa Centrom za kulturu Mostar. Knjiga je svjedočanstvo o logorima Herceg-Bosne. Prvenstveno o logorima Grabovine, Gabela, Ljubuški i Silos.

Prema riječima autora knjiga je nastajala u protekle dvije godine.

“Već aktivno u proteklih pet-šest godina ja zajedno sa Udruženjem logoraša Stolac radim na prikupljanju i dokumentovanju zločina počinjenih nad Bošnjacima i Srbima u logorima Herceg-Bosne. Ovo je već treća knjiga u protekle četiri godine da je objavljena. Prije toga je bila knjiga pod nazivom ‘Bili smo samo brojke – 233 dana u logorima’ autora Amera Đulića, nakon toga knjiga o “Istina o Dretelju”, sad knjiga “Hercegovački krugovi pakla” koja je nastajala protekle dvije, dvije ipo godine” – kazao je autor.

Šator dodaje kako knjiga “Hercegovački krugovi pakla” govori o logorima Herceg-Bosne prvenstveno o logorima Grabovine, Gabela , Ljubuški i Silos, te da je koncept knjige, otprilike isti kao i svih do sada, gdje se navode i dokumentuju zahvaljujući dokumentima koje imamo iz suda u Hagu i dokumentima HVO-a odnosno dokumentima Herceg-Bosne.

“Dakle, dokumentovano je sve ono što je činjeno u tim zločinima, i naravno navedene su izjave preživjelih svjedoka, spiskovi koje je radio HVO odnosno Vojna policija HVO-a, izvodi iz presuda suda u Hagu, izvodi iz presuda suda u BiH za počinjenje zločine u ovim logorima. Tako da ustvari Udruženje logoraša Stolac sa objavljivanjem ove knjige nastavlja rad na dokazivanju istine i sasvim sigurno, to mogu potvrditi, jer ja aktivno sarađujem sa njima, nećemo sa ovim stati, nastavljamo dalje sa logorom Heliodrom, Vojno i sa ostalim logorima”, rekao je Edim Šator u izjavi za Radio Gradska mreža (RGM).

O knjizi su osim autora govorili još: Drago Bojić, Amer Obradović i Edin Batlak.

(StarMo)