Naslovnica Mostar Promovisana knjiga o jednom od najplodnijih bošnjačkih pisaca

Promovisana knjiga o jednom od najplodnijih bošnjačkih pisaca

163

Mostar — Knjiga “Svjetovi u kovitlacu: O poetici Huseina Bašića”, autorice Elbise Ustamujić predstavljena je u utorak u Centru za kulturu Mostar, u organizaciji BZK “Preporod” – Gradsko društvo Mostar.

Knjigu su prisutnima predstavili Sanjin Kodrić, predsjednik BZK “Preporod” u Bosni i Hercegovini, Alija Pirić, Vedad Spahić, Lejla Žujo-Marić te autorica knjige Elbisa Ustamujić.

Učesnici programa istakli su kako je Husein Bašić jedan od “respektabilnijih književnika novije bošnjačke književnosti, a uz Ćamila Sijarića i jedan od najznačajnijih književnika rodom iz Sandžaka”.

“Kada je riječ o njegovim najpoznatijim djelima svakako treba spomenuti roman ‘Krivica’ te njegovu posljednju zbirku pjesama ‘Kad su gorjele Božje kuće’ u kojoj govori o traumama Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, etničkom čišćenju i genocidu”, istaknuto je na predstavljanju.

Naglašeno je i to, kako njegovi romani često govore “o dramama bošnjačkog naroda kroz vijekove, od Osmanskog razdoblja do početka ovog milenija”.

Ukazano je i na njegov značajan doprinos očuvanju bošnjačkog usmenog stvaralaštva zahvaljujući dugom i upornom terenskom radu.

Knjiga “Svjetovi u kovitlacu” je naučna monografija o književnom opusu jednog od najplodnijih bošnjačkih pisaca koji, kako su kazali predstavljači, nije u odgovarajućoj mjeri poznat i prisutan u Bosni i Hercegovini.

Inače, za roman “Tuđe gnijezdo” Bašić je dobio nagradu “Svjetlosti”, a za ciklus romana Krivice I,II,III dobio je, na konkursu s temom iz rata i revolucije, prvu nagradu među 147 prispjelih radova.

Husein Bašić (1938-2007) je bošnjački i crnogorski književnik i akademik koji je objavio 30 knjiga, od čega 10 romana, tri knjige pripovijedaka, 11 zbirki poezije, dvije knjige antiratne proze, dvije knjige iz usmenog stvaranja Bošnjaka u kompletu četiri toma: Antologije Usmeno stvaranje Bošnjaka iz Crne Gore i Srbije (Lirika, Epika, pripovijetke) i Hrestomatija. To je kapitalno djelo bošnjačke kulture, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)