Naslovnica Mostar Promovirana monografija – Otvorena izložba

Promovirana monografija – Otvorena izložba

138

Mostar — Predstavljanje monografije autora Dragana Marijanovića “Mostarsko proljeće – dvadeset godina” i otvaranje izložbe fotografija Stojana Stole Lasića “Fotoobjektivom kroz Matičino proljeće” upriličeno je u ponedjeljak navečer u sklopu manifestacije 22. Dani Matice hrvatske – Mostarsko proljeće 2020.

Autor monografije kazao je novinarima kako mu je drago što je primijećen njegov novinarski rad tokom 20 godina trajanja Mostarskog proljeća te je objedinjen u luksuzno opremljenoj monografiji.

– Hvala svim medijima koji su objavljivali moje tekstove, ispostavilo se da je njih 730. Reducirao sam taj broj na ispod 300, a zatim sam svaki taj tekst reducirao za potrebe jedne publikacije tipa monografije. Zatim je Stojan Lasić od svojih 10 tisuća fotografija odabrao 500 za potrebe ovog izdanja – kazao je Marijanović.

Govoreći o Stojanu Lasiću i njegovom radu, Marijanović je podsjetio kako on u svojoj fototeci ima preko dva miliona fotografija te da je u ovom trenutku najznačajniji mostarski fotografski dokumentarist našeg vremena.

Izložbu je otvorio predsjednik HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović koji je istaknuo da je Mostarsko proljeće u proteklih dvadeset godina “protreslo” kulturu Mostara, Hercegovine, Bosne i Hercegovine i šire.

– Ova monografija svjedoči o svemu onome što smo zajedno gradili u proteklih 20 godina, o onome što smo ponudili svijetu i u svemu tome smo uživali. Ovogodišnji Matičini dani protječu u neobičnim okolnostima, u okolnostima pandemije, ali bez obzira na sve i večeras uživamo – dodao je Čović.

(StarMo)