Naslovnica Mostar Promocija romana “Meho” Almina Kaplana

Promocija romana “Meho” Almina Kaplana

253
Almin Kaplan

Mostar — Promocija romana “Meho”, autora Almina Kaplana, održat će se u četvrtak, 12. marta, u Muzičkom centru Pavarotti, s početkom u 19:30 sati. O knjizi će govoriti Muamer Kodrić i sam autor, dok će promocijom moderirati Elvedin Nezirović, najavili su organizatori.

Roman “Meho” [VBZ, 2019.] hercegovačkog autora Almina Kaplana, izašao je početkom prošle jeseni i odmah izazvao simaptije književne javnosti u cijeloj regiji.

U svojoj osnovi, “Meho” je priča o povratničkom životu u jedno malo selo na Dubravskoj visoravni. Glavni lik, po kojemu je roman dobio i ime, čovjek je na pragu šeste decenije života, ima ženu, dvoje djece i, kako to kaže Ivica Ivanišević, “cijelu kolekciju dubokih emocionalnih ožiljaka svojstvenih manje-više svakom žitelju njegova kraja: bio je i vojnik i prognanik, a u ratu je izgubio i imanje i najboljeg prijatelja”.

Zbog svega toga, Mehi je u njegovom dubravskom životu, među njegovim najrođenijim svijetom, već odavno postalo tijesno, kao što mu je postalo tijesno i u njegovom imenu i u njegovoj koži, i u njegovoj pravdi i u njegovoj nepravdi, i u njegovoj vjeri i u njegovoj nevjeri.

Almin Kaplan (1985.) je bosanskohercegovački pjesnik i prozaist. Dobitnik je više književnih nagrada među kojima su i Mak Dizdar, nagrada Ratkovićevih večeri poezije kao i nagrada Zija Dizdarević. Živi na Rivinama kod Stoca.

Objavio je djela: „Biberove kćeri“, poezija (2008.), „Čekajući koncert roga“, poezija (2012.), „Ospice“, roman u stihovima (2014.), „Mostarska zbirka“, poezija (2017.), „Bukara“, poezija (2017.), „Trganje“, roman (2017.), „Meho“, roman (2019.)

(StarMo)