Naslovnica Mostar Promocija knjige o kamernoj teatarskoj sceni Centra za kulturu Mostar

Promocija knjige o kamernoj teatarskoj sceni Centra za kulturu Mostar

123
Centar za kulturu Mostar; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — “Kamerna teatarska scena Centra za kulturu u Mostaru 2001.-2016. – hronologija” naziv je najnovije knjige autora Salke Šarića, a biće promovisana u Centru za kulturu u srijedu, 10. augusta s početkom u 20 sati, saopšteno je iz te institucije.

Šarić u ovoj knjizi donosi priču o glumištu koje je djelovalo više od petnaest godina, a čiji je on bio jedini reditelj. U realizovanim predstavama Kamerne teatarske scene igranim u prostoru Galerije Centra za kulturu, Šarić je pokušao ostvariti ideju o nezavisnom tipu teatra, koji okuplja glumce prema afinitetu a sa zadatkom da se popularizira pozorišna umjetnost i pronađu novi oblici teatarskog stvaranja vraćanjem na njegove iskone – glumca i glumu, saopštili su organizatori.

Ova nas knjiga podsjeća na 45 atraktivnih scenskih prikaza u Šarićevoj režiji kao i na na druge projekte realizovane u sklopu ovog programa. U ovim zanimljivim prezentacijama poetskog teatra najzastupljeniji su bili autori iz Mostara Hamza Humo, Aleksa Šantić, Osman Đikić, Alija Kebo, Alma Fazil, Marko Tomaš, Mirsad Denjo… Tu su i etablirani bh. klasici kao Safvet-beg Bešagić, Meša Selimović, Ivo Andrić, Zuko Džumhur, Nikola Šop, ali i poznati i manje poznati svjetski pisci.

Salko Šarić istaknuti je dramski umjetnik i kulturni radnik. Njegovo Privremeno pozorište, poznato po predstavama Mit o postanku svijeta, Buzdovan i Pax americana, osvajalo je brojne nagrade na najpoznatijim festivalima u Evropi. Šarić ima iza sebe ogromno glumačko i rediteljsko iskustvo, a objavio je i nekoliko vrlo značajnih djela koja svjedoče o bogatom kulturnom životu Mostara, kao što su monografije Narodnog pozorišta, Privremenog pozorišta, Likovna pozornica, te Pozorišni repertoar u Mostaru.

O knjizi će na mostarskoj promociji, osim autora, govoriti i Edim Šator te Nedžad Maksumić dok će moderator biti Dario Terzić.

(StarMo)