Naslovnica Mostar Promocija doprinosa četiri religije razvoju BiH

Promocija doprinosa četiri religije razvoju BiH

352
Muzej Hercegovine u Mostaru; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Religioskop, što je edukativna digitalna platforma o doprinosu četiri monoteističke religije razvoju Bosne i Hercegovine, biće promovisan u četvrtak, 19. novembra ove godine s početkom u 13 sati.

Promocija će biti upriličena u prostorijama Muzeja Hercegovine u Mostaru, saopšteno je iz te institucije.

Kako se navodi, radi se o 100 priča iz mozaika kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

“Religioskop je digitalna platforma namijenjena prvenstveno mladim ljudima, ali i svima onima koji žele saznati više o kulturno-historijskom naslijeđu četiri monoteističke religije na području Bosne i Hercegovine i njihovom doprinosu razvoju bosanskohercegovačkog društva.

Ne pretendujući da pokrijemo cjelokupni historijski razvoj i sveobuhvatno predstavimo kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine, obišli smo muzejske riznice, bogomolje, samostane, manastire i tekije, groblja, otvorili sehare bosanskohercegovačkih porodica, zavirili u njihove privatne foto-albume i odabrali sto priča.

One nam kroz fragmente o materijalnom i nematerijalnom naslijeđu, arhitekturi, umjetnosti i knjigama, te običajima i praznicima iz kalendara religija, daju uvid u kompleksnost i bogatstvo, različitosti i sličnosti vjerskih zajednica na ovim prostorima”, saopštili su na internet-stranici religioskop.ba.

(StarMo)