Naslovnica Region “Promjena granica u regiji – katastrofa”

“Promjena granica u regiji – katastrofa”

460
Stevo Pendarovski

Beograd/Skoplje — Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski smatra da bez međunarodne zajednice nema dogovora Beograda i Prištine.

On ponavlja svoj stav da je protiv promjene granica kao jednog od mogućih rješenja, ističući da vodi računa o svojoj državi i da je najbitnije da ostane u granicama u kojima je, prenosi B92.

Navodi da je njegova ranija izjava po tom pitanju naišla na negativne reakcije srpske vlade, što je, kaže, legitimno.

“Nemam problem s tim. Ja vodim računa o svojoj državi. Najbitnije je da država ostane u granicama u kojima je”, rekao je Pendarovski u intervjuu za RTS.

Kako je rekao, njegov stav je da bez međunarodne zajednice nema dogovora, iako je, volja Beograda i Prištine suštinska.

“Mislim da ne treba da se dozvoli da se zatvori kosovsko pitanje, a da se otvore dva-tri druga u regionu, kao i da ne dođe do domino efekta”, rekao je Pendarovski.

Čak i ako dođe do promjene granica, kaže Pendarovski, međunarodni faktor mora da pruža garancije da će rješenje između Beograda i Prištine važiti samo za njih.

“Međutim, ja mislim da će biti katastrofa ako krenu da se mijenjaju granice po cijeloj bivšoj Jugoslaviji ili jugoistoočnoj Evropi”, istakao je Pendarovski i dodao da je riječ o “anahronom rješenju”.

On očekuje međunarodne garancije da, ukoliko dođe do rješenja koje podrazumijeva promjenu granica, to neće pogoditi Sjevernu Makedoniju i njen teritorijalni integritet.

(StarMo)