Naslovnica Politika Profesor: Cilj non-papera je da se podižu tenzije

Profesor: Cilj non-papera je da se podižu tenzije

391

Sarajevo — Profesor političke i kulturne sociologije na londonskom UCL-u Eric Gordy govorio je za emisiju ‘Novi dan’ na televiziji N1, te između ostalog komentarisao i navodni slovenački non-paper koji je izazvao buru reakcija u BiH zbog navodnog crtanja granica u našoj zemlji.

“Bitno je ko je pisao taj papir“, rekao je na početku razgovora Gordy, komentarišući non-paper te kazao kako to nije zvaničan dokument, da ne predstavlja stav slovenačke vlade i da je sadržaj izuzetno lošeg kvaliteta.

“To je slaba analiza, netačne tvrdnje, nepostojeći plan ili ako postoji plan to je da jedna država ne može to prihvatiti, i ide u prilog tome da je falsifikat, a možda i u prilog tome ide i to da su ga pripremili političari, nisu profesionalci u ministarstvima inostranih poslova. Znači da je to nekakva intervencija, a da li je to intervencija koja služi trenutnoj slovenačkoj vladi ili protiv nje, to je manje jasno. To što se bavimo ovakvim tumačenjima takvog papira, mislim da je to izraz slabosti i nestabilnosti političkih institucija. To je izraz uopšte lošeg uticaja u kojoj države nisu uspostavile svoj legitimitet i znači da mnoga pitanja su ostala otvorena“, komentarisao je Gordy za N1.

Rekao je i da je cilj ovakvog dokumenta 25 godina nakon rata u BiH da se podižu tenzije i da se promoviše strah.

“To onda svakako služi nacionalističkim strankama i ljudima na vlasti da tamo ostanu jer nema drugog razloga da ih neko održi osim straha“, rekao je.

Kazao je i da je Evropska unija jedinstvena u tome što podržava Bosnu i Hercegovinu i da je protiv bilo kakvog rastaljenja naše države.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)