Naslovnica BiH Prof. Pejanović o osporavanju BiH: Od toga nema ništa!

Prof. Pejanović o osporavanju BiH: Od toga nema ništa!

449

Sarajevo — Profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu, akademik Mirko Pejanović održao je predavanje “Značaj zasjedanja ZAVNOBiH-a za razvoj državnosti Bosne i Hercegovine”, a povodom predstojećeg 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Pejanović je u izlaganju govorio o tri zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), s akcentom na prvo zasjedanje na kojem su, kako je kazao, postavljeni temelji državnosti BiH.

“Sa prvim zasjedanjem ZAVNOBiH-a 1943. godine u Mrkonjić Gradu održana je skupština antifašista BiH. Mnogi od njih su došli iz krajeva gdje se već ratovalo i oni su tokom dva dana odlučivali i odlučili da njihova domovina dobije status federalne državne jedinice ravnopravne Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Crnoj Gori. BiH je nakon viševjekovne egzistencije pod tuđinskom vlašću, iako u svojoj teritorijalnoj i upravnoj cjelini, stekla državnost i uspostavila se kao federalna jedinica unutar demokratske Jugoslavije”, kazao je Pejanović.

Ističe da se tada BiH definisala kao državna federalna jedinica u kojoj će biti zagarantovana ravnopravnost svih naroda koji u njoj žive, a značajnu ulogu u uspostavljanju BiH kao ravnopravne jedinice u Jugoslaviji imao je Josip Broz Tito.

“Tito je tada rekao da su narodi BiH masovno učestvovali u narodnooslobodilačkom ratu i zaslužuju federalnu državnu jedinicu unutar Jugoslavije, ravnopravnu Srbiji i Hrvatskoj. Spominjao je samo te dvije zemlje jer je od nih najviše ovisilo koliko BiH može biti u tom statusu. Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a 1944. godine održano je u svojstvu skupštine, a donijeta je poznata deklaracija o pravima građana BiH. Na trećem zasjedanju u Sarajevu 1945. godine ZAVNOBiH je preimenovan u Narodnu skupštinu. Ta Narodna skupština će potom donijeti odluku o izboru Ustavotvorne skupštine koja dva mjeseca kasnije donosi prvi Ustav BiH”, podvukao je akademik, prenosi Fena.

Pejanović se ukratko osvrnuo i na trenutnu političku situaciju u BiH i nerijetko osporavanje njene državnosti.

“Dobro je dok ovi ultranacionalisti imaju šta osporavati. To im je jedina politika za koju znaju. Osporavali su i osporavat će, ali od toga nema ništa”, naglasio je Pejanović.

Predavanje Mirka Pejanovića organizirali su Univerzitet u Sarajevu i Fakutet političkih nauka.

(StarMo)