Naslovnica BiH Procedura oko budžeta BiH gotova do naredne sedmice?

Procedura oko budžeta BiH gotova do naredne sedmice?

93
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odlučio je danas da Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu razmatra po skraćenom postupku, a ne po hitnom postupku kako je to zatražilo Predsjedništvo BiH, kao ovlašteni predlagač ovog zakona. Mišljenja o usvajanju budžeta po hitnom postupku bila su različita.

Nakon nešto duže pauze, predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović je poslanicima pročitao zaključak koji je predložio Kolegij doma, a koji su poslanici prihvatili.

Vodeći računa o potrebi usvajanja budžeta i o primjedbama koje su iznesene na budžet, kao i o tehničkim greškama u Prijedlogu zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, Kolegij Predstavničkog doma je predložio provođenje skraćene procedure.

Zaključkom je definirano i da će naredna sjednica Predstavničkog doma biti održana u četvrtak 9. jula, na kojoj bi se razmatrao Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u prvom čitanju, nakon čega će biti otvorena amandanska faza.

Odmah nakon okončanja amandmanske faze, Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu bit će razmatran u drugom čitanju, naveo je Radmanović.

Po njegovim riječima, cilj je da do kraja ove sedmice u Predstavničkom domu bude završena rasprava i usvojen budžet, kako bi se ostavila mogućnost Domu naroda da u narednoj sedmici završi proceduru.

– Mislimo da time zadovoljavamo i one koji hoće da iznesu amandmane, da ispravimo neke sitne greške koje postoje – naveo je Radmanović, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

(StarMo)