Naslovnica Mostar Probosanske stranke: Puna podrška zajedničkom nastupu u Mostaru

Probosanske stranke: Puna podrška zajedničkom nastupu u Mostaru

570

Mostar — Predstavnici gradskih odbora pet stranaka – SDA, SBB-a, DF-a, Stranke za BiH i BPS-a – na preliminarnom sastanku u ponedjeljak pružili su punu podršku zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima u Mostaru, te su pozvali i ostane političke subjekte probosanske orijentacije da im se pridruže.

„Danas smo imali prvi, preliminarni sastanak predstavnika gradskih odbora SBB-a, DF-a, BPS-a, SBIH-a i Stranke demokratske akcije, na kojem smo razgovarali o aktivnostima u narednom periodu, kako bi došli do sporazuma, kojim će se napraviti koalicija za zajednički nastup ovih stranaka na izborima 2020., a i svih drugih stranaka koje budu željele, odnosno koje budu prihvatile platformu i program, koji će se uraditi u narednom periodu vezano za zajednički nastup na izborima“, izjavio je novinarima po završetku sastanka član delegacije SDA u razgovorima, Šerif Špago.

Kako je rečeno nakon sastanka, u narednim danima bit će dogovoreno da se na nivou gradskih odbora delegiraju eksperti, koji bi trebali izraditi zajedničku platformu o nastupu na izborima u gradu Mostaru.

„Ovdje prisutni izražavaju punu podršku dogovorima o zajedničkom nastupu u gradu Mostaru, s jednom inicijativom da se i ostali politički subjekti koji egzistiraju u Mostaru pozivaju na zajednički nastup i na zajedničke dogovore o nastupu na lokalnim izborima, tako da će se u narednom periodu dogovoriti sastanak gdje će biti povane i ostale partije koje egzistiraju u Mostaru“, rekao je predstavnik SBB-a na današnjim razgovorima, Anel Kljako.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome na koje stranke pri tom misli, Kljako je kazao da će poziv da se priključe biti upućen Prvoj mostarskoj partiji, Platformi za Progres, u jednoj fazi razgovora bit će pozvani predstavnici Koordinacije Srba da i oni daju svoje mišljenje o ovoj koaliciji, kao i SDP-u i Našoj stranci.

Podsjećanja radi, prošle srijede su te dvije stranke potpisale međusobni sporazum o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u Mostaru. Time se na političkoj sceni Mostara, uoči lokalnih izbora, praktično kristališu tri glavna „bloka“, koji će se boriti za glasove birača. Tu su najprije stranke sa hrvatskim predznakom, nakon što je Predsjedništvo HNS-a BiH još u januaru u Orašju donijelo odluku o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u svim onim sredinama gdje postoji mogućnost preglasavanja Hrvata. Drugi blok čine SDP i Naša stranka, dok je treći blok probosanskih stranaka, koje su na današnjem sastanku u Mostaru izrazile spremnost zajedničkog nastupa na izborima, na koje se čekalo 12 godina.

(StarMo)