Naslovnica Mostar Probosanske stranke: Principi prihvatljivi svim građanima Mostara

Probosanske stranke: Principi prihvatljivi svim građanima Mostara

1491

Mostar — Predstavnici pet političkih stranaka probosanske orijentacije održali su u petak u Centru za kulturu drugi u nizu sastanak, s ciljem stvaranja koalicije za predstojeće lokalne izbore u Mostaru.

Nakon sastanka, saopšteno je da je uveliko usaglašena zajednička platforma sa principima koji su prihvatljivi svim građanima Mostara.

„Mislim da su principi u platformi opšteprihvatljivi i da vrednuju sve ono što je jako bitno za Grad Mostar“, kazao je uz ostalo predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte (DF) HNK-a, prof.dr. Ahmed Džubur.

On je najavio da će predstavnici DF-a, Stranke za BiH (SBIH), Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), Saveza za bolju budućnost (SBB), te Stranke demokratske akcije (SDA) održati još tri-četiri sastanka, na kojima će još neke stvari zajedničke platforme biti izdefinisane.

Džubur je izrazio očekivanje da će se ubrzo, a prije svega do 1. septembra, do zadnjeg roka, u koaliciji biti još stranaka, te je istakao kako je poziv otvoren svima, na principima koje su pet stranaka zajedno usaglasile.

Predsjednik Glavnog odbora SDA i koordionator izbornih aktivnosti SDA u Mostaru, Šerif Špago kazao je kako su predstavnici pet stranaka i danas razgovarali o stvarima koje su u interesu svih građana Mostara, te su stranački interesi stavljeni u drugi plan.

„Radimo na konsenzusu na svim pitanjima, dogovaramo se bez ikakvih problema. Mislim da je to formula da ova koalicija, koja će nadam se do 1. septembra dobiti još članova, bude pobjednička na izborima u Mostaru 2020. godine“, rekao je Špago.

Podsjećanja radi, poziv za učešće na današnjem sastanku bio je upućen i SDP-u, Našoj stranci, Platformi za progres, te Prvoj mostarskoj partiji, ali se predstavnici tih stranaka nisu pojavili.

Špago je, odgovarajući na novinarsko pitanje, prokomentarisao kako je i dalje otvoren poziv strankama spremnim podržati principe platforme.

„Neke od tih stranaka su se ranije opredijelile da idu na posebne liste, u posebnim koalicijama, ali, bez obzira, i ako se ne pridruže, mislim da mi moramo stvarati duh tolerancije i saradnje i sa tim strankama, jer, naravno sutra i u Gradskom vijeću će se morati dogovarati i razgovarati, u interesu boljeg stanja u Gradu Mostaru, odnosno zadovoljavanja svih onih potreba građana Mostara, imajući u vidu sve one probleme, odnosno da građani Mostara nisu imali svoje predstavnike u Gradskom vijeću od 2010. godine“, kazao je Špago.

Prof. Ahmed Džubur je još kazao kako su podršku sporazumu probosanskih stranaka u Mostaru dali još Građanska stranka (GS), zatim SPD, te 47 nezavisnih intelektualaca.

Odgovarajući na pitanje novinara, Džubur je kazao da će principi platforme o kojoj se razgovara biti zajednički objavljeni kada dođu predsjednici svih uključenih stranaka, te nakon još nekih izmjena na platformi koja je danas usaglašena.

(StarMo)