Naslovnica Mostar Problemi s inflacijom: Otvaranje Pedijatrije do kraja godine?

Problemi s inflacijom: Otvaranje Pedijatrije do kraja godine?

137
SKB Mostar; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Građevinski radovi na novoj zgradi Pedijatrije Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar skoro su gotovi, završetak je planiran početkom septembra ili oktobra, dok se useljenje i otvaranje očekuje do kraja godine, ako se uspije realizirati novi kredit kod Saudijskog fonda za razvoj.

Kako je u razgovoru za Fenu kazao direktor SKB-a Mostar Ante Kvesić, zbog poremećaja na tržištu i drastičnog povećanja cijena građevinskih radova s planiranim sredstvima neće se moći realizirati obaveze vezane za izgradnju zgrada Pedijatrije, pa je pomoć zatražena od Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“Zgrada je skoro pa gotova. U visokoj je fazi izgrađenosti, dobrim dijelom i fasada je završena, kao i unutrašnjost objekta. Jedan dio opreme, koji smo tenderom nabavili i koji je u toku, je tu po skladištima firmi koji su podizvođači radova”, kazao je Kvesić.

Ocijenio je da je 85 posto poslao završeno, ali inflacija i poskupljenja su ugrozila planirani završetak radova.

“Mi smo imali ugovor od 17 miliona koji je praktički ‘ispucan’. Dio kredita kojeg još imamo je negdje oko 2,5 miliona, a što smo planirali za opremu. Međutim, ovog časa ćemo po prioritetima mijenjati stvari. Iz Saudijskog fonda, s obzirom na novonastale okolnosti oko cijena i svega što se događa na tržištu, dozvolili su aneks ugovora na 20 posto”, pojasnio je Kvesić, prenose u nedjelju bh. portali.

Međutim, ni tih 20 posto neće biti dovoljno za zatvaranje finansijske konstrukcije.

“Mi smo neki dan imali sastanak s konzorcijem izvođača i s inženjerima te ustvrdili kako će faliti još novca. U tom pravcu smo pokrenuli inicijativu sa Saudijskim fondom i s Vladom HNK da se osiguraju dodatna sredstva kroz Saudijski fond”, rekao je direktor SKB-a Mostar.

U sličnoj situaciji našle su se još dvije zdravstvene ustanove iz HNK (Kantonalna bolnica „Dr. Safet Mujić” i Opća bolnica Konjic) kojima također nedostaje novca za dovršetak započetih projekata, pa je dogovoreno da Vlada HNK priskoči u pomoć.

“S obzirom na poskupljenje građevinskog materijala direktori tri bolnice iskazali su potrebu za dodatnim sredstvima i na sastanku s njima dogovorili smo da Vlada pokrene proceduru zaduživanja za dodatnih 12 miliona maraka za ove tri naše bolnice”, kazao je za Fenu predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg.

Od ukupnog iznosa 7,2 miliona maraka pripast će SKB-u Mostar za završetak izgradnje i opremanje Pedijatrije, 3,6 miliona ići će za obnovu i opremanje više odjela u Kantonalnoj bolnici „Dr. Safet Mujić”, dok će preostalih 1,2 miliona biti usmjeren u Opću bolnicu Konjic.

Herceg je dodao kako je kantonalni nivo vlasti uradio svoj dio posla, a da će ovih dana krenuti razgovor s državnim institucijama, Ministarstvom finansija i trezora BiH, kako bi se postupak zaduživanja kod Saudijskog fonda za razvoj pokrenuo i na tom nivou.

“Na taj način bi zaokružili cijelu priču vezanu za naše tri zdravstvene ustanove i uspješno bi okončali ovaj, rekao bih, stoljetni projekt izgradnje zgrade Klinike za dječje bolesti. Ponosni smo da je kanton u cjelini preuzeo i onaj osnovni kredit od 32 miliona i ovaj planirani dodatak od 12 miliona”, poručio je Herceg.

(StarMo)