Naslovnica BiH Probijena desna cijev tunela Počitelj

Probijena desna cijev tunela Počitelj

514
Screenshot: FTV

Čapljina — Probijena je desna cijev tunela Počitelj na budućoj trasi koridora Vc na poddionici Počitelj-Zvirovići. Ta je poddionica dio dionice Počitelj-Bijača i duga je 11.7 kilometara.

Uz budući most Počitelj koji predstavlja najimpozantniji most na koridoru, tunel je jedan od vrlo zahtjevnih projekata i dug je oko kilometar i 200 metara. Iz Autocesta Federacije BiH i Vlade FBiH dio južnog dijela koridora žele završiti do 2022.godine.

Radovi na iskopu duž desne cijevi tunela Počitelj završeni su u srijedu ceremonijom probijanja navedenog tunela dugog 1.163 metra, a kojoj su među ostalima prisustvovali i premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić i projekt menadžer ispred izvođača radova Cai Lei.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić istakao je kako je ovo vrlo važan događaj.

– Govorimo o Koridoru Vc koji jedini nije osjetljiv na utjecaj pandemije koronavirusa. Nije osjetljiv zato što to mi tako hoćemo, jer nam pruža velike šanse održati neku investicijsku temperaturu u Bosni i Hercegovini i značajno utječe na to da nam se ekonomija ne sroza kao što se dogodilo u većini svjetskih zemalja u znatno većim postotcima od ovog kojeg mi imamo – kazao je premijer Novalić.

Ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić kazao je kako je razvoj infrastrukture krucijalan za svaku zemlju.

– Razvoj u izgradnji Koridora Vc sigurno je najveći katalizator gospodarstva u Bosni i Hercegovini, stoga je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija odlučno u davanju kontinuirane podrške JP Autoceste FBiH u procesu izgradnje, upravljanja i održavanja autocesta. Projekt izgradnje dionice autoceste Počitelj-Zvirovići, na kojoj se nalazi tunel Počitelj, od izuzetne je važnosti za Hercegovinu, ali i za cijelu BiH – kazao je ministar Lasić.

Poddionica Počitelj-Zvirovići dio je dionice Počitelj-Bijača, duga je 11,07 kilometara i podijeljena je na dva LOT-a. LOT 1 obuhvaća trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do petlje Zvirovići.

Ugovor za izgradnju potpisan je 20. juna 2019. godine s kineskom kompanijom China State Construction Engineering Corporation Limited, radove na probijanju tunela Počitelj izvodi bh. firma Euro-Asfalt d.o.o. kao podizvođač, a vrijednost ugovora za radove LOT 1 iznosi 56.522.840,50 eura bez PDV-a.

Prema ugovoru rok za završetak radova na poddionici Počitelj-Zvirovići LOT 1 je planiran za rujan 2021. godine, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)