Naslovnica BiH Pro-Budućnost: Gradonačelnici vas pozivaju da “ostanete kući”

Pro-Budućnost: Gradonačelnici vas pozivaju da “ostanete kući”

486

Sarajevo — U okviru projekta PRO-Budućnost pokrenuta je kampanja #ostanikući – budi odgovoran prema sebi i drugima, u kojoj prvi ljudi općina i gradova širom Bosne i Hercegovine ukazuju na važnost održavanja fizičke distance među ljudima za vrijeme pandemije Covid-19, te pozivaju građane da ostanu u svojim domovima.

U kampanji su učestvovali grado/načelnici Sanskog Mosta, Vareša, Vlasenice, Bosanske Krupe, Petrova, Centra Sarajevo, Bugojna, Jablanice, Odžaka, Doboja, Ljubinja, Banje Luke, Žepča, Goražda, Srebrenice, Bosanskog Petrovca, Novog Goražda, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Rudog, Doboj Juga, Pelagićeva i Sokoca.

– Stvorila se neka posebna energija u ljudima prilikom rada na kampanji. Svi su željeli da maksimalno doprinesu. U samo nekoliko dana javila su nam se 22 načelnika što je, imajući u vidu vanredno stanje, jako dobro. Poziv je i dalje otvoren i svi su dobrodošli da doprinesu podizanju svijesti o ovom važnom aspektu suzbijanja širenja virusa – a to je ostanak kući, kaže Majda Behrem-Stojanov, direktorica projekta PRO-Budućnost.

Ona dodaje da je posebna vrijednost ove kampanje u tome što je na jednom mjestu okupila veliki broj malih i velikih zajednica i njihovih predstavnika sa različitim političkim, vjerskim i etničkim opredjeljenjima, ujedinjenih u istoj borbi i sa istom porukom – #ostani kući. To je i suština USAID-ovog projekta PRO-Budućnost – Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost, koji u BiH provodi Catholic Relief Services (CRS) sa partnerima.

Osim kamanje #ostanikući – budi odgovoran prema sebi i drugima, uz podršku USAID-a PRO-Budućnost zajedno sa 75 lokalnih zajednica u kojima djeluje nastavlja borbu sa pandemijom Covid-19, te će u narednom periodu finansijski podržati akcije na lokalnom nivou da bi se pomoglo građanima u prevazilaženju teške situacije.

(StarMo)