Naslovnica BiH Priznavanje diploma: Potrebna jedna institucija, na jednom mjestu

Priznavanje diploma: Potrebna jedna institucija, na jednom mjestu

486

Mostar — Bosna i Hercegovina bi trebala imati na jednom mjestu instituciju u kojoj će se obavljati priznavanje inostranih diploma, čulo se uz ostalo u utorak u Mostaru na završnoj konferenciji twinning projekta “Osnaživanje institucionalnih kapaciteta za priznavanje kvalifikacija u visokom obrazovanju”.

Direktor Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja (CIP) BiH Damir Ljubić izjavio je uoči skupa kako je Bosni i Hercegovini potrebno podizanje standarda kvaliteta obrazovanja i pritom poručio kako je riječ o jako važnom društvenom području u kojem mora doći do promjena što je prije moguće.

“Nedostaje nam standardizacija i institucionalna reakcija u smislu davanja saglasnosti visokoškolskim institucijama prilikom registriranja i svakako jedna kvalitetna kontrola nad provođenjem nastave u visokoškolskim institucijama”, izjavio je Ljubić novinarima.

Osnovni rezultati projekta su unaprijeđen sistem priznavanja visokoškolskih kvalifikacija, pomoć pri usklađivanju zakonodavstva i postupaka priznavanja s odredbama Lisabonske konvencije o priznavanju, te osnaženi kapaciteti nadležnih institucija u BiH, kao i izrađivanje i pilotiranje baze podataka za stručno priznavanje inostranih kvalifikacija u BiH.

Ljubić je pojasnio kako su kroz projekt uradili analizu zakonodavnog dijela koji se odnosi na priznavanje visokoškolskih kvalifikacija, te kako je preporuka da se te procedure i standardni kriteriji prilikom priznavanja ujednače na području BiH.

Upitan šta je sa priznavanjem bh. diploma u drugim zemljama, Ljubić je odgovorio kako nije u pitanju sama procedura nego kvalitet naših diploma. “Mi ćemo uskoro doći u problem u smislu i da zadovoljimo te formalne, proceduralne stvari. Naše određene diplome nemaju potreban kvalitet, što je naš najveći problem, i ako tu nešto ne promijenimo bit ćemo zadnji kada je u pitanju obrazovanje i kvalitet obrazovanja”, upozorio je Ljubić.

Twinning projekt finansirala je Evropska unija u iznosu od 600.000 eura, a od 5. 9. 2018. do 5. 12. 2019. godine provodi ga Konzorcij javnih obrazovnih ustanova Francuske, Letonije i Hrvatske u saradnji CIP-om.

Naglasivši važnost projekta, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU Gianluca Vannini novinarima je pojasnio kako će se ovim projektom omogućiti ljudima iz BiH koji su svoje obrazovanje i iskustvo stekli van BiH, da im se diplome priznaju u BiH i da se onda na osnovu toga mogu zaposliti.

“Evropska unija je uključena u cjelokupni proces saradnje sa vlastima i institucijama u obrazovnom sektoru BiH i u budućnosti će nastaviti ulagati u sektor obrazovanja u BiH”, izjavio je Vannini i naglasio kako EU planira uložiti dodatnih 10 miliona eura s posebnim naglaskom na strukovno obrazovanje.

Prema riječima državne sekretarke u Ministarstvu nauke i obrazovanja Republike Hrvatske Branke Ramljak cilj je na jednom mjestu u državi imati instituciju u kojoj će se obavljati priznavanje kvalifikacija iz drugih zemalja.

(StarMo)