Naslovnica BiH Priznao da je prijetio glavnoj tužiteljici

Priznao da je prijetio glavnoj tužiteljici

239

Sarajevo — Optuženi Ranko Petrović sporazumno je priznao krivicu za upućivanje prijetnji po sigurnost glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

Za optuženog je predložena uslovna kazna zatvora u trajanju od 1 godine, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od 2 godine ne počini novo krivično djelo.

Optuženi Petrović Ranko rođen 1990. godine u Tuzli, u prisustvu advokata, u potpunosti je priznao krivicu za krivično djelo – napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinitelja krivičnog djela iz člana 241b. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH od 25.09.2020. godine.

Prema sporazumu, za optuženog je predložena uslovna kazna zatvora u trajanju od 1 godine, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od 2 godine, ponovo ne počini krivično djelo.

Optuženi je priznao da je tokom mjeseca marta 2019. godine, putem izjava na internet portalu, uputio ozbiljne prijetnje glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, koja predstavlja i rukovodi Tužilaštvo BiH i nalazi se pod 24 satnom policijskom zaštitom, pozivajući na napad i pucanj na glavnu tužiteljicu, što je kod navedene izazvalo ozbiljan strah i uznemirenost, kao i uznemirenje javnosti.

Optuženi je prilikom sporazumnog priznanja, uputio i izvinjenje zbog počinjenog nedjela te izrazio kajanje.

Prema sporazumu, od optuženog će se oduzeti sredstva korištena za izvršenje krivičnog djela, uključujući računarsku opremu.

Sud BiH je nakon razmatranja, prihvatio navedeni sporazum, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

(StarMo)