Naslovnica Život Prizerova vakcina dva puta poskupila

Prizerova vakcina dva puta poskupila

337
foto arhiva

Zagreb — Pfizerova vakcina koštala je 12 eura, potom 15,50 eura, a Evropska komisija sada potpisuje ugovore po cijeni od 19,5 eura, otkrio je bugarski premijer Bojko Borisov u izjavi koju prenose bugarski mediji.

U nedavnoj raspodjeli 10 miliona doza Pfizerove vakcine, čiju je ubrzanu isporuku dogovorila Komisija, Bugarska je dobila najviše dodatnih doza. Blizu 1,26 miliona. Hrvatska je odmah iza nje sa 747.000 dodatnih doza, piše Večernji list, a prenose hrvatski mediji.

Po Borisovljevim riječima, ispada da bi te dodatne doze mogle biti skuplje plaćene. Cijena vakcina BionTecha i Pfizera raste, navodi on.

Evropska komisija nikad nije otkrivala cijene po kojima je dogovorila različite vakcine prošle godine. Iz belgijske vlade u decembru je nakratko procurio cjenik prema kojemu ispada da je vakcina AstraZenece koštala EU 1,78 eura po dozi. Pfizerova vakcina je 12 eura po dozi.

Bugarski premijer Borisov u svom istupu dodao je da se trenutno pregovara i potpisuje ugovor o 900 miliona doza vakcine po 19,5 eura. To je trošak od 18 milijardi eura za daljnje kampanje vakcinisanja. Vjerovatno na jesen, zimu i tokom sljedeće godine. Stoga i državni budžeti svih zemalja članica trebaju pronaći sve veće iznose za vakcine, zaključio je bugarski premijer.


(StarMo)