Naslovnica BiH “Privatni kanali”: Stanivuković najavio nove krivične prijave!

“Privatni kanali”: Stanivuković najavio nove krivične prijave!

177
Draško Stanivuković; foto: arhiva - ilustracija

Banja Luka — Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković kazao je kako će “naredne sedmice podnijeti nove krivične prijave zbog javnih nabavki koje su se dogodile tokom pandemije”

Dokumentaciju za ove prijave je, kaže, “prikupio privatnim kanalima i vezama jer na njegova poslanička pitanja nije dobio odgovore od institucija”.

“Odgovor čekam dva mjeseca jer žele da na taj način dobiju vrijeme. Preko anketnog odbora želimo direktno s direktorima svih institucija koje su vršile nabavke porazgovaramo oči u oči, pitamo ih i reagujemo”, rekao je Stanivuković.

Pokazao je dokumente za koje tvrdi se u njima nalazi spisak svih javnih nabavki za oba bh. entiteta i da je omjer 50:50 – prenosi N1.

“Znamo sve šta je nabavljeno i po kojoj cijeni. Na pomolu je nova afera – koliko je respiratora nabavljeno u RS, po kojoj cijeni i od koje firme? Da li su respiratori nabavljani po cijeni od 58.000 KM, a Fond ih kupovao po cijeni od preko 100.000 KM, neke čak 146.000 KM. Govorim o 50 respiratora. Sada su na potezu vlast i institucije, ali davno je trebalo biti na potezu Tužilaštvo, Sud, SIPA i drugi”, rekao je Stanivuković.

Postavio je pitanje “zašto je jedan studentski centar dao 60.000 za nabavku veš mašina, a iste je nabavio godinu dana ranije po cijeni od 12.000 KM. Naveo je i podatak da je za oštrenje noževa neka od ustanova dala 6.000 KM”.

“Ovo su ozbiljne afere i žalosno je što ja kao poslanik preko određenih veza, kanala na ovaj način moram dolaziti do istine i pravde jer preko institucija zvanične podatke nažalost ne možemo dobiti. Pored toga što smo podnijeli 10 krivičnih prijava, najavljujem 2-3 nove i to već u ponedjeljak”, rekao je Stanivuković.

(StarMo)